blokkláncra fűzött üzenetküldő alkalmazás

Az orosz Pavel Durov által alapított Telegram biztonságos, titkosított üzenetküldő közösségi szolgáltatásként látott napvilágot 2013-ban, és a népszerű csetalkalmazás több szempontból is érdekes kísérletként vonult be a közösségi média történetébe.

Egyrészt ez egy blockchain alapon titkosított közösségi alkalmazás, ami kidomborítja, hogy a blokklánc mekkora sikerrel használható a közösségi felületeken. Másrészt a szupertitkosság miatt – reménykedjünk benne, hogy csak – egy ideig a terroristák kedvenc gyűjtőhelyévé is változott. Állandó konfliktusban volt az orosz hatóságokkal, de mégis növekedett, tulajdonosa pedig már kriptovalutát is ki akar bocsátani. És itt az érdekességeknél meg is állhatunk, hogy bemutassuk ezt a népszerű, egyre jobban eltwitteresedő közösségi médiát, amely körül nem szűnik meg sem a vitázó, sem pedig az elismerő hangvételű elemzés.

A Telegram blockchain alapú komplex rendszerének köszönhetően az internet szabadságának és a titoktartásnak a bajnokává vált, nem szolgáltatva ki adatokat felhasználóiról senkinek sem. Az üzenetküldő szolgáltatás viharos gyorsaságú sikereket ért el, főleg, amikor az amerikai Edward Snowden 2013-ban Oroszországba érkezett, és számos világméretű államtitkot megszellőztetett. A Capital idevágó cikke szerint Durov számos alkalommal tárgyalt Snowdennel, aki gyakorlati tanácsokat is adott neki.

Pavel Durov többször is kifejtette, hogy a Telegramnak nincsenek befektetői és hirdetői, így senkinek sem kell számot adnia a tevékenységéről, majd azt is nyomatékosan leszögezte, hogy „a Telegram egyetlen megabájtot sem szolgáltatott ki harmadik félnek a felhasználók személyes adataiból”. Ezek a biztonságra vonatkozó ígéretek még a Durovval többször konfliktusba keveredett Kreml tisztségviselőit is arra késztették, hogy az alkalmazást használják az egymás közötti levelezéshez. Sőt Franciaországban Emmanuel Macron köztársasági elnök és a kormány számos tagja szintén a Telegram felületén kommunikált egymással, és a nem titkos kormányzati anyagokat is ezen a felületen küldözgették.

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. decemberi számában olvasható.)