SZSZL2021 banner 1000x100 

Az álhírek (angolul: fake news), más néven pontatlan, megtévesztő hírek félelmetes gyorsasággal terjednek napjainkban a közösségi médiafelületeken.

A tudományos álláspont szerint az álhírgyártás és a velük való manipuláció szinte egyidős az emberiség történetével, azonban jelenleg az álhírek a közösségi portálokon a fénysebességhez hasonló gyorsaságú terjedése aggasztónak tűnik. Ezért több kormány megpróbálja (végre) szabályozni a közösségi portálok működését és megakadályozni az álhírek terjedését – kérdés, hogy mekkora sikerrel. Mára ugyanis az álhír-gyártás egyre kifinomultabb technológiákkal történik, és több neves szakember szerint addig kellene gátat szabni az álhír-áradatnak, amíg a mesterséges intelligencia fejlettsége nem jut el olyan szintre, hogy kevés hozzáértő is álhírgyárakat legyen képes működtetni.

Az internet elterjedésével, de főleg a közösségi portálok térnyerésével új szakaszba lépett az álhírek előállítása és terjedése is. Elég belépni a Facebookra, a Twitterre vagy az Instagramra, hogy máris szembesüljünk az álhírek rengetegével. Ma már az internetezők által egyre könnyebben használható mém-készítő programok állnak rendelkezésre, de a nagy erőkkel fejlesztett mesterséges intelligenciával már a hang és kép is egyre egyszerűbben manipulálhatóvá válik.

A közelmúltban a mesterséges intelligenciáról tartott CogX nevű nagyszabású londoni konferencián Shuman Ghosemajumder, a Shape Security cég technológiai igazgatója – a Google egykori kiberbiztonsági felelőse – elsőként vállalkozott arra, hogy az álhírgyártás jelenlegi, automatizált előállításának a szakaszait meghatározza. Ghosemajumder szerint az első szakaszban egy személy állított elő egy meggyőző erejű álhírt. Jelenleg az igazgató úgy véli, hogy átlépünk a második szakaszba, amikor akár 1 millió ember állít elő ugyanannyi meggyőző hamis tartalmat. Ghosemajumder a harmadik szakaszt tartja különösen veszélyesnek, amikor a mesterséges intelligencia alkalmazásával már egy személy is előállíthat akár egymillió meggyőző erejű álhírt az interneten.

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. szeptemberi számában olvasható.)