SZSZL2021 banner 1000x100 

Azóta, hogy a Facebook a tavaly kirobbant Cambridge Analytica ügy miatt egyfolytában a felhasználók adatkezelésével kapcsolatos botrányoktól sújtott övezetté vált, sok internetezőben felmerült a más platformok felé történő elvándorlás ötlete. A közösségi média gigásza ugyanis továbbra sem biztosít adatvédelmi garanciákat 2,3 milliárdos felhasználói táborának. Ennek következtében Nyugat-Európában átlagban 0,2 százalékos vagy annál nagyobb felhasználói létszámcsökkenés várható a Facebookon, a fiatalok pedig már néhány éve más közösségi médiumok felületére vándoroltak. Ilyen körülmények között az elmúlt években gombamód elszaporodtak az alternatív közösségi portálok.

Ezen portálok többsége ugyan tiszavirág-életű, de amennyi megszűnik, annyi meg is alakul – teljes feltérképezésük szinte lehetetlen. Azonban az alternatív, decentralizált közösségi portálok közül több életképes projekt is él, amelyek közös vonása, hogy nyílt forráskódú platformok, s amelyek a felhasználók adatvédelmére épülő, manipulációmentes hírcsatornákat és célzott hirdetések nélküli működési modelleket alkalmaznak.

Először a legkisebb alternatív portálok közül csemegézünk. Ezek közös jellemzője, hogy családias, meghitt környezetet biztosítanak felhasználóiknak, és néhány közülük ugyan esélyes a továbbfejlődésre, de ebben az internetes közösségimédia-szegmensben születnek és halnak el a leggyorsabban az új közösségi portál-alapítási láz termékei...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. novemberi számában olvasható.)