SZSZL2021 banner 1000x100 

Trend 2020A 2020-as év sem kezdődött másként, mint az eddigiek, ugyanis trendvizsgálati óceán jelent meg az idei év elején is, amelyben mindenki igyekezett megrajzolni a közösségi média idei tájképét. A trendfürkészők többsége azonban képtelen túljutni az általánosságokon, és egyértelműen csak a fontosabb trendeket megjelölni.

Ezért keltett feltűnést szakmai körökben, amikor 2020 elején a francia-amerikai származású Marie Dollé tudományos kutató, a Kantar Media News Intelligence tartalomigazgatója igen eltökélten csak az idei év alaptrendjeit elemezte, és kizárólag a lényeges folyamatokat foglalta csokorba. Bevezetőül Marie Dollé kifejezte kételyét, hogy lehet-e egyáltalán trendekről beszélni a közösségi média internetes kolosszusai által uralt világban, Elemzése viszont azt bizonyítja, hogy a trendek még akkor is léteznek, ha kialakulásuk a legnagyobb technológiai vállalatok innovációihoz kötődik.

Az elemzés kiemeli, hogy ugyan évente jelennek meg a reményteljesnek vélt új közösségi portálok, közülük azonban már 8 éve egynek sem sikerült bejutni a közösségi média nagyjai közé. Utoljára 2012-ben a tiszavirág-életű videókkal taroló Snapchat volt képes a Facebook konglomerátum által uralt közösségi médiaszínpad meghatározó szereplői közé emelkedni. Tehát a kártyákat leosztották a közösségi média világában, amelyet a Facebook, Whatsapp, Instagram, Messenger négyes birtokol. Minden idők legtöbbször letöltött alkalmazásainak számítanak még a nagyközönség hírügynökségének tekintett Twitter, vagy a LinkedIn, a You Tube és a Pinterest is.

Marie Dollé elemzésében rámutat, hogy a közösségi médiaszínpad főszereplői kolosszális méretű felhasználói táborral rendelkeznek. Ilyen a Facebook, amely 2004-es megalakulása óta több mint 100 céget vásárolt fel, és az újonnan feltűnő szereplők közül még senki sem tudta igazán megleckéztetni. A trendvizsgálatokban évente megnevezett új cégek pedig sorozatosan eltűntek a süllyesztőben, vagy éppen a túlélésért küszködnek.

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2020. februári számában olvasható.)