FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

Internettel, mesterséges intelligenciával és csúcstechnológiával

QRkod KinaA jelenleg még tisztázatlan eredetű új típusú koronavírus (COVID-19) Kínából indult ki, ám mára éppen a kiindulás helyén sikerült eredményesen megfékezni a világjárvánnyá fajult fertőzéshullámot. Kína úgy érte el mindezt, hogy rendkívüli intézkedéseket vezetett be, amelyek közül sok éppen az internet, a nagy adathalmaz (big data) elemzésére, a mesterséges intelligencia alkalmazására, a drónokra, robotokra, valamint további más csúcstechnológiai eszközök bevetésére épül.

A kínai technológiai cégek nagyszabású eszközöket mozgósítottak a vírusfertőzés terjedésének feltérképezésére és a COVID-19 megfékezésére. Ezek mellett nem elhanyagolandó a vasfegyelemmel végrehajtott intézkedések tömkelege sem, illetve az az elszántság, amellyel a kínaiak belevetették magukat a vírusfertőzés elleni küzdelembe. A fent említetteknek köszönhetően jelenleg csak a külföldről hazaérkező kínaiaknál tapasztaltak vírusfertőzést, míg a fertőzés kiindulópontjának számító Vuhanban nem volt újabb fertőzés március 20. körül.

Fertőzötteket azonosító eszközök

Kínában már február óta létezik egy alkalmazás, amely megmutatja a big data elemzések alapján, hogy az appot letöltő személy közeli kapcsolatai között van-e fertőzött személy. A Kínában nagy népszerűségnek örvendő WeChat üzenetküldő alkalmazás (MKM 2019/5) hátterében álló Tencent holding által kifejlesztett Close contact detector nevű alkalmazás az okostelefonba szkennelt QR kód alapján működik. A Kína déli részén található Hongkongban a fölöttébb komolyan vett felügyeletet szintén a csúcstechnológia segíti. A karanténban lévő személyeknek egy okos karkötőt kell viselni, ami azonnal riasztást küld, amint a viselője 20 méternél nagyobb távolságra kerül az okostelefonjától, vagy megszabadult az eszköztől. A South China Morning Post című lap szerint a karantént elhagyó személyek akár félévig terjedő börtön vagy 4 600 eurónak megfelelő pénzbüntetés rémével szembesülhetnek.

Aki zöld, az mehet

Az Alibaba online kereskedelmi óriás és leányvállalatai dolgozták ki a kormányzati szervekkel együttműködésben a vírus tombolásának a megfékezésére az Alipay Egészségkódot. A kínai Xinhua állami hírügynökség részletesen beszámolt róla, hogy a kód technológiájának kidolgozására kinevezett Jiang Dayi és mérnökökből, illetve technikusokból álló csapata 40 órát is dolgozott megállás nélkül, hogy páratlan gyorsasággal alig egy hét alatt elkészüljön ez az egészség-nyilvántartás valós idejű mobil rendszere. Az Alipay mobil fizetési rendszernek 900 millió tagja van Kínában. A felhasználókkal a metróbejáratnál és mindenhol kitöltettek egy űrlapot az Alipay-en személyes adataikkal, majd a kód kidolgozását végző szoftver három színben elkészített egy mobiltelefonba szkennelhető QR kódot. A zöld a fertőzésmentes, szabadon közlekedő személyek kódszíne, viszont a sárga és főleg a piros színű kód birtokosait karanténba küldték.

A bigdatás elemzésekkel kimutathatóvá vált a vírus terjedésének az útvonala, illetve a rögzíteni lehetett a fertőzött zónákat. A kód használata Kína 200 városában terjedt el. Kínában az emberek a New York Times szerint ebben az időszakban nem azt kérdezték egymástól: hogyan érzi magát valaki, hanem, hogy „Zöld vagy ma?”

Mesterséges intelligenciával a vírusfertőzés ellen

Kína nem annyira a szakvásárokon, hanem inkább a COVID-19 vírusfertőzés leküzdésében alkalmazta masszívan a mesterséges intelligenciát, illetve a kibővített valóságot, és más új technológiákat. Az egyik látványos példát az olasz Key4Biz idézte, amikor közölte, hogy például a Szecsuán tartománybeli Csengtuban a rendőröket az egészségügyi maszkok mellett olyan csúcstechnológiával ellátott okos sisakokkal szerelték fel, amelyek automatikusan mérik az 5 méteres távolságban megjelenő közlekedők testhőmérsékletét, azonnal figyelmeztetve a rendőrt, ha lázas járókelő közeledik.

Az említett eszközök és a fegyelem, illetve elszántság révén Kínának jelenleg sikerült megfékeznie a koronavírus pusztításait. A nyugati lapok és emberjogi szervezetek többször kifejezték aggályukat az említett nyomon-követési technológiákkal szemben. Azonban elég, ha csak megnézi valaki a Facebookon széltében-hosszában elterjedt drámai videót, amelyen az olaszországi Bergamoban katonai kamionokból álló konvoj szállítja a koronavírusban elhunytak koporsóit, és nyomban megállapíthatja: jelenleg az életnél és az egészségnél semmi sem lehet fontosabb.

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2020. áprilisi számában olvasható.)