Az elmúlt időszak legnagyobb eseménye a magyar kábelpiacon, hogy a tulajdonosok döntése alapján a Kis Astrasat Kft. (KAS) beolvadt a Vidanet Rt.-be. A magyar kábeltársaságok nagyság szerinti rangsorát is megbolygató fúzió jelzi, hogy a manapság egyre gyakrabban emlegetett piaci koncentráció nem csupán elvi lehetőség.

- Az eddigi 80 ezres előfizetőszámunk 21 ezerrel bővült, s ezzel a magyar kábelszolgáltatók között a negyedik helyre léptünk elő - szögezi le Bercsényi Péter, a Vidanet vezérigazgatója, hozzátéve, hogy lefedettségük a most csatlakozott területekkel együtt összesen mintegy 130 ezer ügyfél elérését teszi lehetővé. A vezérigazgató szerint a cég méretének növekedése elsősorban a beszerzési piacon, s így a fejlesztések során jelenthet majd előnyöket. Az eddig Győrben, Mosonmagyaróváron, Kaposváron, Pécsett és Mindszenten szolgáltató társaság az összeolvadással nem csupán előrébb lépett a hazai kábelpiac vállalatainak sorában, hanem egyúttal fővárosi hálózatok birtokába is jutott. A Budapest III. és XVIII kerületében, valamint Pesthidegkúton szolgáltató KAS-tól most átvett területek műszakilag és tulajdon szempontjából is vegyes képet mutatnak. - Rendeznünk kell a tulajdonviszonyokat, és például a Pók utcai lakótelepen a még soros hálózati részeket át kell építenünk, hogy alkalmasak legyenek adatátvitelre és az új típusú szolgáltatásokra. E munkákat betervezzük a társaság jövő évi költségvetésébe. A pesthidegkúti rendszer olyan műszaki állapotban van, hogy alkalmas a Vidanet szolgáltatási modelljének fokozatos bevezetésére. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen azonos lesz a kínálat, hiszen ez a többi hálózatunkon sincs így. Ami egységessé válik, az a két cég gazdasági könyvelési rendszere, adminisztrációja. Az ügyfélszolgálati rendszer egyelőre marad a régiben, vagyis nem számolják fel a KAS irodáit, amelyekre annál is inkább szükség van, hiszen például call center létrehozását. mostanában nem tervezik - A KAS-nál az alkalmazottak létszáma a feladathoz méretezett, ezért senkit nem küldünk el. A munkatársakra nemcsak most, hanem a tervezett fejlesztések után is számítunk - szögezi le Bercsényi Péter.

A Vidanet a műsorelosztás mellett Győrben saját maga szolgáltat internetet. Kaposváron, illetve a most átvett, már csillagpontos hálózatokon a T-Online látja el az internetes ügyfeleket. Az együttműködés oka, hogy évekkel ezelőtt a tulajdonosok úgy vélték, gazdaságosabb a kooperáció. Több mint két év után látható, hogy jól funkcionál a győri modell is: ahogy a Vidanet vezetője mondja, maguk is legalább ugyanannyira gazdaságosan tudják üzemeltetni a internetet. Hogy a jövőben a még át nem épített területeken melyik megoldást alkalmazzák, egyelőre kérdéses, de elemzik a különböző lehetőségeket.

A fejlesztések másik terepe a telefonszolgáltatás, amelynek a lehetőségét szintén tanulmányozzák. - Nyomon követjük a T-Kábel telefon-projektjét, értékelnünk kell a tapasztalatokat, és ezek függvényében dönthetünk a szolgáltatásról - magyarázza Bercsényi Péter, aki aggályait is megfogalmazza: a VoIP bevezetéséhez sokkal szigorúbb feltételeket kell teljesíteni, mint a műsorelosztás vagy az internet-szolgáltatás esetében. Gondoljunk arra, hogy a telefonnak például egy esetleges többórás áramszünet esetén is rendelkezésre kell állnia.

A másik kérdés, hogy hol érdemes elindítani egyáltalán ezt a szolgáltatást. Győrben például a vezetékes telefonpiacon három társaság is verseng az ügyfelekért - kérdés, hogy ilyen körülmények között megvalósítható-e a gazdaságos üzemnagyság.

A kábeloperátorok számára a telefon mellett a digitalizálás a legaktuálisabb kérdés. Bercsényi Péter azonban mérsékelten derűlátó, szerinte a digitalizáció legfőbb kerékkötője az évek alatt kialakított, túlságosan bőséges analóg kínálat. - Ma úgy látszik, hogy nem kellett volna ennyi műsort bevenni a programcsomagokba annak idején, amikor megindult a műsordömping. Ennek ellenére a Vidanet is készül a digitális lépés megtételére: jövőre tervezik a digitális csomagok bevezetését. Ennél többet azonban nem árult el a cég vezetője.

Rozgonyi Sarolta