A UPC Magyarország immár jogosan „átlépte” a RubiComot, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően március 9-én lezárta a 80 településen mintegy százezer háztartást elérő és jelenleg 63 ezer kábeltelevíziós, internet- és telefonszolgáltatást kiszolgáló hálózatainak a megvásárlását.

Bár a legnagyobb hazai kábelszolgáltató méretéhez képest a bővülése nem túl jelentős, ám maga tranzakció a műsorterjesztői piac fejleményei között figyelemre méltó, és a UPC fejlődésében újabb, számokkal is kifejezhető mérföldköveket jelent. A hálózatvásárlás révén a kábeles piacvezető által ellátott települések és háztartások száma jelentős mértékben tovább növekszik, elsősorban Pest megyében. Az ügyfelek száma immár megközelíti a 800 ezret, az szolgáltató által elért települések száma 220 fölé nőtt, amelyeken a hálózat együttesen több mint másfél millió háztartást fed le.

A UPC rövid időn belül továbbfejleszti a most megszerzett hálózatokat, ahogy azt legutóbb a Fibernet rendszereinek tavalyi megvásárlását követően is tette. (Akkor mintegy 166 ezer háztartást elérő és 80 ezer kábeltelevíziós, internet- és telefonszolgáltatást ellátó Fibernet-hálózatot integráltak Budapesten és mintegy 50, főként Pest, Fejér, Csongrád és Békés megyei településen.) A szükséges műszaki fejlesztéseket követően immár a RubiCom jelenlegi szolgáltatási területein élő családok számára is mindenütt, ahol csak lehetséges, a UPC a saját interaktív digitális tévé, ultragyors internet és kedvező telefonszolgáltatásait biztosítja majd

Májustól kezdődően már várhatóan a legtöbb településen elérhetővé válik a UPC teljes szolgáltatáskínálata, mint például a digitális videorögzítő funkció, a több száz filmet és több ezer órányi tévés tartalmat kínáló videotár, illetve az akár 120 megabites letöltési sebességet nyújtó villámgyors Fiber Power internet.

Az előfizetőknek ehhez semmit nem kell tenniük, mivel az általuk korábban megkötött szolgáltatási szerződések továbbra is érvényben maradnak. Ahhoz, hogy a UPC megbízható, színvonalas digitális szolgáltatásait igénybe vehessék, szükség lesz az eddig használt régi beltéri egységek, set-top-boxok, internet- és telefonmodemek cseréjére. A szolgáltató-váltással összefüggő kérdésekről minden érintett előfizető személyre szóló levélben kap részletes tájékoztatást.

Betzalel Kenigsztein, a UPC Magyarország vezérigazgatója elmondta: „az újabb akvizíció révén a UPC működése további olyan területekre terjedhet ki, amelyek jól illeszkednek a már meglévő szolgáltatási körzeteihez. Innovatív üzleti stratégiájának megfelelően a UPC ezeken a településeken is tovább javítja a távközlési szolgáltatások minőségét és választékát. A fogyasztók így magasabb szintű szolgáltatásokhoz juthatnak, kedvező árakon.”

(Média-Kábel-Műhold, 2011. április)