avagy egy technológia versenyképessége

Beszélgetés Jordán Árpáddal, a UPC Magyarország műszaki főigazgatójával. "Az a csodálatos a koaxiális kábelben, hogy nagyon sokra képes, és rendkívül időtálló."

Amikor 15 éve az első hálózatot terveztem, akkor azon még csak egy irányba ment egy-két tucatnyi tévéműsor jele. De ugyanazon a kábelen ma már 120 megabites csatlakozást, 100 tévéműsort és egyéb digitális, interaktív alkalmazásokat viszünk be a lakosokba, anélkül, hogy az eredeti műszaki terveket jelentősen át kellett volna írnunk. Természetesen szükség volt bizonyos rekonstrukciókra, új központi és hálózati berendezések beépítésére, ám ezek a lépések mindig a fejlődés következő lépcsőfokát jelentették, és új szolgáltatások bevezetését készítették elő.

A kulcsszó a konvergencia, és a korábbi műszaki trendek után a jövő immár a fogyasztás konvergenciájáról szól. A szórakoztatóipar szereplői a versenyben hiába csiszolgatják, fényezgetik saját portékájukat, az emberek nem egyiket vagy másikat akarják, hanem mindenből valamennyit. Sőt ha lehet, mindent egyben. Saját piacunkon már tapasztaljuk, hogy közeledik egymáshoz a tévé és az internet.Azok a szolgáltatók lehetnek a jövő nyertesei, amelyek felkészülnek a különböző típusú tartalmak egy közös felületen történő kezelésére.

A jövőben is megmaradnak a lineáris tévék, a hagyományos internethasználat sem szűnik meg, de az új típusú médiafogyasztás kétségtelenül új igényekkel jár. Az optikai szakasz hosszát tovább növelhetjük, még közelebb vihetjük az előfizetőhöz, így az elosztott architektúra mellett is jelentősen megnövelhetjük a sávszélességet, a házakban annak idején tömegével kiépített koaxiális kábelen. Ez a hatékony fejlesztés, aminek lényege mindig az aktuális igényekre adott válasz.

Az interjú a Média-Kábel-Műhold 2011. februári számában olvasható