FojtBeaA hazai kábeltelevíziós piac ötödik legnagyobb szolgáltatója a PR-TELECOM Zrt. Az elmúlt időszakban sikeresen leküzdötték az akadályokat, sőt Fojt Beáta ügyfélszolgálati igazgató, az Igazgatóság tagja már javuló eredményekről számolt be.

Hálózatot építeni és azon gazdaságosan szolgáltatni sokkal könnyebb egy-egy nagyobb városban, összefüggő területen, emeletes házakkal sűrűn beépített övezetekben. A PR-Telecom nincs ilyen szerencsés helyzetben: jelenleg Magyarország hét, földrajzilag elkülönült térségében, az ország tizenkét megyéjében, több mint 200 településen kínálja szolgáltatásait, ügyfeleinek száma megközelítőleg eléri a százezret. Ha belegondolunk, ez településenként átlagosan ötszáz előfizetőt jelent. És persze országosan igen kiterjedt távközlési hálózatot.

Az 1999 decemberében alapított, kizárólag magyar tulajdonban lévő, miskolci székhelyű társaság szolgáltatási területeinek jelentős része családi házas környék. Zöldmezős beruházásokban hamar tapasztalatot szereztek, amikor is első alkalommal 2000-ben megkezdték a teljes jászsági hálózat kiépítését.

Az egyes régiókat, illetve a régión belül az egyes településeket saját építésű vagy bérelt optikai kábelekkel kötöttük össze, ezek hossza összesen több száz kilométert tesz ki – ismereti az alapinfrastruktúra jellemzőit Fojt Beáta. – Az analóg tévészolgáltatáshoz az egyes régiók (Zemplén, Jászság, budapesti agglomeráció, Tata, Felső-Balaton, Nyugat-Magyarország) központjában elhelyezett fejállomásokról biztosítjuk a jeleket, míg a digitális csomagokat igénylő ügyfeleket a Jászalsószentgyörgyön felépített digitális fejállomásról szolgáljuk ki országosan.

Az elmúlt években a terjeszkedés, a hálózat méretének növelése volt a társaság egyik fő célja, vagy építéssel, vagy új rendszerek megvásárlásával, aminek eredményeként az ügyfélkör is automatikusan bővült. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy a gazdaságtalanul működtethető hálózati szakaszokról lemondtak. Mára kialakult a PR-Telecom szolgáltatási területe, ám ez korántsem jelenti azt, hogy a hálózatot immár magára lehetne hagyni. Az új hálózatrészeket integrálták a társasági infrastruktúrába, hogy mindenhol azonos színvonalú szolgáltatásokat tudjanak nyújtani. A Docsis 3.0 technológia meghonosításával ma a legtöbb helyen már 60/5 Mbps sávszélességű internet-csatlakozást tudnak biztosítani.

Galvács László

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2012. novemberi számában olvasható.)