A korábbiaknál is nehezebb év elé néznek a kábelszolgáltatók. A hálózatok után fizetendő közműadó miatt már a múlt év végén megkongatták a vészharangot a műsorterjesztők, nem alaptalanul. A sávos adózás nem mindenkinek kedvez, és ha igen, akkor sem biztos, hogy kigazdálkodható az újabb teher. Akad olyan kis rendszer, amelyen még decemberben túladott a gazdája mindössze 100 forintért.

Csökkenő kkv-k – növekvő digitális szakadék?

Súlyos következményekkel járhat az új adó bevezetése, amely korántsem „csupán” a kábeltársaságokat érinti érzékenyen, hanem az általuk kiszolgált előfizetőket is. Nem egy szakma saját belső problémájáról van tehát szó, hanem arról is, milyen negatív társadalmi hatásai lesznek a kisebb távközlési cégek nehéz helyzetbe kerülésének.

A műsorterjesztők hálózataikat már régóta nem csak tartalmak továbbítására használták, hanem arra is, hogy az ország legeldugottabb zugaiba, kistelepüléseire is eljutassák az internetet (esetleg a vezetékes telefont is). Az új adó bevezetésével sok kis hálózatot üzemeltető kábelszolgáltató került válaszút elé: vagy tovább küzd azokért a településekért, amelyeket más távközlési társaságok eddig messziről elkerültek, vagy feladja. Ha szerencséje van, akad vevő, aki talán tisztességes árat fizet érte, de a mostani körülmények között a kisebb társaságok attól tartanak, hogy jó vagy elfogadható üzletet csak kevesen tudnak majd kötni.

Az ma már egyetlen településen sem okoz gondot, hogy tévéműsorokhoz jussanak az ott élők, az viszont annál inkább, hogy megfelelő sávszélességű internetkapcsolathoz.

Az elmúlt jó néhány év annak jegyében telt, hogy az állam csökkentse azt a digitális szakadékot, amely a szélessávval ellátott és az azt nélkülözni kénytelen országrészek között jött létre. Noha ez még korántsem sikerült maradéktalanul, komoly uniós és állami források biztosításával igyekeztek a különbségeket minimalizálni. Most az eddigi vagy jövőbeni támogatott beruházások is veszélybe kerülhetnek, ezzel a kiadási tétellel ugyanis senki nem számolhatott korábban...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. februári számában olvasható.)