Egeresza 068BDigitális földfelszíni átállás, kulturális és közműadó, a kábelszolgáltatók hálózatait is érintő energiaipari törvénymódosítás – ezek voltak a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség tavaszi rendezvényének legfontosabb témái. A háromnapos szakmai eseményre április 21-23. között került sor Egerszalókon.

A közgyűlés első napján a tagozati ülések után a digitális földfelszíni átállásról hallhattak részletes tájékoztatást a tagok, melyet Kovács Endre projektvezető tartott a társaságoknak. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, megállapodást kötött az MKSZ a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal arról, hogy a kábelszakma és az NMHH szorosan együttműködik a DVB-T országos bevezetésének kommunikációjában. Kéry Ferenc, a szövetség elnöke ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, a szolgáltatóknál sok előfizető érdeklődik arról, mi a teendője, illetve érinti-e őt az analóg adások lekapcsolása, vagyis még mindig nagy bizonytalanság, információhiány tapasztalható a nézők körében. A műsortovábbítók sokat tehetnek azért, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, ebben a hatóság támogatja őket az érdekvédelmi szervezetükön keresztül. A kábelszolgáltatók felkészítését szolgáló előadás követően a másnapi közgyűlésen informálódhattak a résztvevők arról, milyen módon történik a lakosság felvilágosítása. Kéry Ferenc tájékoztatást adott arról, hogy minden eszközt felhasználnak a tájékoztatásra, így készül majd egy reklámfilm, amely a csatornákon és a helyi televíziókban is képernyőre kerülhet (erről már folynak az egyeztetések a műsorszolgáltatókkal). Emellett a kábeltársaságok weboldalain, képújságján is megjelennek majd az előre elkészített tájékoztató szövegek, valamint szórólapok is készülnek. A társaságok elsősorban arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy az általuk kiszolgált ügyfeleket nem érinti a változás, ha azonban nem rendelkeznek kábeltévés előfizetéssel, milyen lehetőségek közül választhatnak.

A zárt ülésen szó esett a közműadóról, amelynek mérséklésére, arányosítására tett javaslatot a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség.

Egeresza 095(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. májusi számában olvasható.)