Nem csak kábeltévét és internetet, hanem tavaly óta telefont is kérhetnek a helyi szolgáltatótól Kimlén, egy, az osztrák határnál fekvő kis faluban. A rendszer tulajdonosa személyesen beszéli át a településen élőkkel, milyen csomagot érdemes választaniuk. A falubeliek számára nagy vonzerőt jelent a falutévé műsora, amely csak a helyi hálózaton látható. A családot, a barátokat és a szomszédot mindenki látni akarja.

KimleCsaknem húsz évvel ezelőtt az akkori viszonyokhoz képest modern kábelhálózat megépítésébe kezdett a helyi vezetés Kimlén. Az alig több mint 2000 lelket számláló, Mosonmagyaróvártól néhány kilométerre fekvő településen nem elsősorban az jelentette a fő motivációt, hogy sok csatorna jusson el az otthonokba. Az osztrák határ mentén a helyiek már régóta elérhették a „sokcsatornás” kínálatot, az ország más részeihez képest itt több műsort is befoghattak az antennáikkal. Az önkormányzat egy falutévé létrehozásában gondolkodott, hogy tájékoztassák a lakosságot a fontosabb hírekről, történésekről, megörökíthessék a helyi kulturális és társadalmi eseményeket, mindent, ami a Kimlén lakók életében fontos. Megvásárolták a szükséges felszerelést, és hálózatépítés mellett belevágtak a forgatásokba is. A testületben ült akkoriban és az alpolgármesteri pozíciót is betöltötte Tomasits Károly, aki lelkesen támogatta a falutévé ötletét, és maga is tevékenyen részt vett a műsorkészítésben: hol kamerázott, hol vágott, hol riportot készített, ahogy a helyzet éppen kívánta. Az amatőr tévés szerint már akkor nagy hangsúlyt helyeztek a minőségre, jól megvágott és szerkesztett anyagok kerülhettek csak adásba. A helyi születésű, távközlési és biztosítóberendezési műszerészként végzett szakember fejében akkoriban még nem fordult meg, hogy hálózatüzemeltetéssel foglalkozzon, aktív lokálpatriótaként fokozatosan szippantotta be a kábeltelevíziózás az évek alatt.

– Kisebb harc kezdődött a helyi vezetés és közöttem, amikor jeleztem, hogy az átépítésre bizony áldozni kell. Akkor jött az ötlet, hogy megveszem a rendszert, és magam kezdem modernizálni. Létrehoztam a VILL-ANT Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t és belevágtam – meséli el hálózattulajdonossá válásának rövid történetét Tomasits Károly....

A teljes modernizálás nemrég fejeződött be, ennek köszönhetően ma nem csak kábeltévét, hanem más távközlési szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a lakosok a vállalkozótól. Az internet-szolgáltatástól eleinte ódzkodott a műsorterjesztő, a kábeles rendezvényeken és közgyűléseken azonban már csak arról hallott, hogy enélkül nem tud megmaradni. Kollégái, szakmabeli barátai is győzködték, hogy vágjon bele, ma már örül annak, hogy 2009-ben így döntött.

Ahogy a hálózat elindításánál, úgy ma is a falutévé meghatározó szerepet játszik a falubeliek életében. A kamera mindenhol forog, legyen szó anyák napi ünnepségről az óvodában, ballagásról, nyugdíjas találkozóról vagy éppen falunapról. Ha valaki lekéste az „élő” adást, utólag megveheti azt digitális minőségben, ezzel a lehetőséggel is sokan élnek. Olykor bizony országos jelentőségű események is adásba kerülnek. A falun keresztül vezet a Szent Jakab út (El Camino), a zarándokútról készült összeállítás a Pax Tévé figyelmét is felkeltette, a csatorna meg is vette a kisfilmet. Egy alkalommal még a 100 Tagú Cigányzenekar próbáira sikerült eljutnia a stábnak. Az ilyen exkluzív anyagok elkészítése jelentős részben Tomasits Károly feleségének, Eller Katalinnak köszönhető, aki férjével szívesen látogatja a kábeles rendezvényeket. Ő az, aki mindenkivel szóba elegyedik, aktívan részt vesz a közösségi programokban, s aki jó kapcsolatot épített ki és ápol a csatornákkal is. Eller Katalin emellett igazi jó csendestárs a vállalkozásban: ellátja az adminisztratív teendőket, vezeti a könyvelést, és ha kell, az ügyfélszolgálati feladatokat is magára vállalja. A falutévé ma az egyik legnagyobb visszatartó erő, ha valaki szolgáltató-váltásban gondolkodik. Tomasits Károlynak elegendő annyit mondania, hogy a helyi adás máshol nem fogható, csak nála, a hezitálók egy jelentős része azonnal meggondolja magát....

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. július-augusztusi számában olvasható.)