ANGANem csak nevében változott meg az ANGA német kábelszövetség idei kölni rendezvénye. Az ANGA Cable-ről ANGA Com-ra keresztelt nemzetközi konferencia és szakkiállítás minden eddiginél több résztvevőt látott vendégül június 4-6. között. Az olyan, már jól ismert témák, mint az új generációs hálózatok és a tartalomszolgáltatás mellett újak is megjelentek az idei csúcstalálkozókon. Egyebek mellett szó volt az okostévékről, a többképernyős tévéhasználatról és a „behálózott” háztartásokról.

Ebben az évben módosítottunk az elnevezésen, az új név még inkább kifejezi annak a két területnek a jelentőségét, amely meghatározó számunkra, ez pedig a szélessáv és a média. Örülök, hogy mindez a szakkiállításon is érvényesül: a klasszikus kábeles és műholdas megoldások mellett megtalálható az üvegszál-technológia, az IPTV vagy a Video on Demand – fogalmazott Thomas Braun, az ANGA elnöke a szakmai találkozón.

A legnagyobb német kábeltelevíziós fórumon idén 18 stratégiai és technikai panelt hirdettek meg, emellett négy csúcstalálkozót is szerveztek a házigazdák, ami újdonság az elmúlt évekhez képest.

Magyar szemmel

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke is részt vett a konferencia néhány beszélgetésén. Mint elmondta, az elhangzottak nem okoztak meglepetést: a technológia már mindenre készen áll. A legfontosabb kérdés az európai kábelszakma számára, hogy ki tudja jobban kiszolgálni az ügyfeleket, helyt állni az erősödő versenyben.

Az elnök szerint a következő időszakra fontos üzenet a magyarországi műsortovábbítók számára, hogy míg korábban az emberek szívesen birtokolták a különböző tartalmakat, filmeket, zenéket – a bakelit lemezek és a műsoros kazetták, később a CD-k ott sorakoztak a nappalik polcain –, addig ma már nem ez a jellemző. A fogyasztók, elsősorban a fiatalok a hozzáférést helyezik előtérbe: bármit bárhonnan el lehessen érni, le lehessen tölteni. Kéry Ferenc úgy véli, nagy kihívást jelent a vezetékes szolgáltatóknak, hogy „utolérjék” a mozgásban lévő előfizetőket, és ne csak az otthonaikban biztosítsák a hozzáférést. Ebben már történtek előrelépések a közelmúltban: egyre több szolgáltató törekszik arra, hogy közterülten WIFI-n keresztül nyújtson internet-csatlakozási lehetőséget. A „Connected Home”-hoz kapcsolódó, a lakások, házak műszaki berendezéseinek üzemeltetését biztosító megoldásokról ugyan egyre több szó esik, és ezt a témát az idei ANGA COM-rendezvényen is kiemelten kezelték, egyelőre nem látszik, hogy akár Németországban, akár itthon erre túlságosan nagy igény mutatkozna. Noha már ehhez is adottak a megfelelő technikai feltételek és eszközök, jelenleg nem úgy tűnik, hogy ez lehetne egy újabb láb a kábelhálózattal rendelkező szolgáltatók számára – fogalmazott az elnök.

Kiskábeles, Kölnből

Szabó Zoltán, a FüzesTV vezetője volt idén az a szerencsés, aki a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség költségén látogathatott el a kölni rendezvényre. A kábelszolgáltató még nem járt hasonló színvonalú és nagyságú kábeltelevíziós külföldi eseményen, így nem csoda, hogy lenyűgözte a számtalan látnivaló.

Szabó Zoltán szerint a kis szolgáltatóknak muszáj lépést tartaniuk a fejlődéssel, persze a lehetőségeikhez mérten. A digitalizáció ma már egyre kevésbé a DVB-C-re való áttérést jelenti, sokkal inkább az IP-technológia alkalmazását.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. július-augusztusi számában olvasható.)