„Kőkorszaki állapotban vagyunk”

Jelentős versenyhátrányt okoz a magyarországi cégek számára, hogy nyugati társaiknál akár 20-30 százalékkal többet fogyasztanak például áramból, gázból, fölöslegesen.

2012 óta létezik az ISO 50001irányítási rendszerszabvány, amelyet a cégek a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében vezethetnek be. Hogy ez pontosan mi mindent jelenthet, és mennyi megtakarítást hozhat, arról az energiahatékonyság növelésében integráló szerepet vállaló társaság, a Certop Termék- és Rendszertanúsító Ház szakemberét, Domokos Pétert kérdeztük.

- Évek óta sokat foglalkozik a média azzal, hogyan csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat otthon. Egy laikus számára meglepő, hogy csak tavaly fogadtak el egy olyan szabványt, amely a cégek számára ad útmutatást. Mi ennek a késlekedésnek az oka?

- Termékekre vonatkozóan valóban régóta léteznek ilyen előírások, elég, ha csak az elődjeiknél lényegesen kevesebbet fogyasztó háztartási, műszaki berendezésekre gondolunk. A vállalkozások esetében mostanra gyűltek össze azok a jó gyakorlatok, amelyek végül szabvánnyá álltak össze. Az ISO 50001 tehát tulajdonképpen folyamatszabvány, amelyet ha követnek a cégek, komoly összegeket spórolhatnak.

- Ez pontosan mit jelent?

- Amikor energiahatékonyságról beszélünk, sokan rögtön arra gondolnak, hogy csak drága beruházások árán csökkenthetőek az ezzel kapcsolatos kiadások, pedig ez nem így nem van. Belső szervezeti átalakításokkal már önmagában jelentős megtakarítások érhetőek el. Ha egy társaság erre szeretne odafigyelni és tenni azért, hogy gazdaságosabbá váljon a működése, elsőként egy energia-alapszint felmérésen esik át. Az erre szakosodott cégek pontosan megmérik, hol mennyi energia fogy el, és részletes kimutatást készítenek, amelyből kiderül, hol és hogyan lehetne spórolni. Néhány belső intézkedés következetes végrehajtásával – munkatársak képzése, a munkaszervezés átalakítása – és a menedzsment, valamint az alkalmazottak szemléletformálásával már komoly eredményeket, akár az összefogyasztás 10-15 százalékos csökkenését is el lehet érni. Aki vállalja, hogy az ISO 50001-es szabványnak megfelel, és azt auditokkal ellenőrzi, végeredményben egy folyamatosan fejlődő rendszert kap. Azért, hogy az önfejlesztő állapot kialakuljon, energiafelelőst kell kinevezniük a vállalkozásoknak, ez is a szabvány egyik követelménye. Emellett természetesen lehet fejleszteni és beruházni is, ami további 10-20 százalékos megtakarítást hozhat. Sőt, ahol sok energia fogy el, alternatív energiatermelő berendezések telepítésével akár 100 százalékban kitermelhető a felhasznált energiamennyiség. Arra is akad példa, hogy valaki a saját fogyasztásán túl is termel, és azt értékesíteni is tudja. Ez utóbbi természetesen nem olcsó mulatság, nem mindenki számára megvalósítható, de ahogy jeleztem, más módszerekkel is hatékonyabbá tehető az energiafelhasználás. További lehetőséget jelent a cégek számára, és jó néhányan erre bizony nem gondolnak, hogy maguk is körülnézhetnek az energiapiacon, és válthatnak szolgáltatót. A kábeltelevíziós társaságok esetében a szövetségek is felvállalhatnak ebben közvetítő szerepet. Ha egy szakma képviselői összefognak, nyilvánvalóan kedvezőbb árakat tudnak kiharcolni, mint egyenként.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. decemberi számában olvasható.)