Januárban adta el a még ORTT-támogatással megépült, azóta modernizált rendszereit Vella Zsolt, az Ábrahám-Sat Bt. egyik tulajdonosa, az elmúlt években azonban újabb településeken vetette meg a lábát. A megmaradt hálózatok felújításra szorulnak ugyan, és az üzemeltetőnek jelentős konkurenciával is szembe kell néznie, mégis bízik abban, hogy az ügyfelek megtarthatóak, illetve átcsábíthatóak. Szerinte a személyes, közvetlen ügyfélkapcsolaton múlik az egész.

Tipikus életutat járt be Vella Zsolt a kábelszakmában. Ahogy sokan mások, ő is a Gelkánál kezdte a pályáját 1987-ben, közvetlenül az érettségi után. A sorkatonai szolgálat ugyan 535 napra kiszakította a munkából, de később visszatért régi munkahelyére, 1990-ben pedig önálló vállalkozó lett, és híradástechnikai szervizt nyitott Badacsonytomajon. Időközben a helyi kábelhálózat tulajdonosa karbantartási feladatokkal bízta meg, majd Révfülöpön az önkormányzat felkérésére kiépítette a helyi rendszert, és az üzemetetést is felvállalta. A szakember 2002-ben vált önálló kábelszolgáltatóvá, amikor egy társával közösen megalapította az Ábrahám-Sat Bt.-t, és a környékbeli kis településeken ORTT-támogatással belevágott saját hálózatainak a létrehozásába. A társaság összesen négy faluban, Ábrahámhegyen, Uzsán, Hegyesden és Balatonedericsen látta el a lakosságot és a jelentős számú nyaralót kábeltévével, majd később internettel és egy külső szolgáltató bevonásával 2010-től telefonnal is. A csillagpontos, visszirányú rendszerekhez az akkori médiahatóság 26 millió forinttal járult hozzá, a Bt.-nek ugyanennyit kellett hozzátennie a beruházáshoz. Saját erőből valósította meg a triple playt-t további két településen, Balatonrendesen és Kékkúton, és időközben a már meglévő hálózatait is fejlesztette, valamint három rendszert egy fejállomáshoz kötött be.

2012-ig folyamatosan építettem, beruháztam a hat településbe, akkor még nem gondoltam, hogy nem fog sokáig menni a dolog. 2013 végére azonban egyértelművé vált számomra, hogy nem tudom gazdaságosan üzemeltetni az egyébként jó műszaki állapotban lévő hálózatokat a magas műsordíjak miatt, ezért döntöttem az eladás mellett. 2014 januárjában vette át tőlem a korábbi szolgáltatási területemet a KábelszatNet-2002 Kft. Az első fejlesztéseimtől tehát megváltam, de közben már új településeken jelent meg a cégünk, amelyekbe a nehézségek ellenére jó lehetőségeket látok – fogalja össze a véget és egyben a kezdetet is Vella Zsolt...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. márciusi számában olvasható.)