A még lefedetlen területek szélessávú csatlakozással való ellátása volt a célja a 2012-ben megjelent GOP 3.1.2 pályázatnak, melynek kiírásakor 797 ellátatlan települést tartottak nyilván az országban. Ez összesen 120 kistérséget és 140 ezer háztartást, illetve 365 ezer lakost jelentett. Ma már bizonyos, hogy a körzethálózat nem juthat el az ország minden pontjára, a korábbi nyertesek közül néhányan ugyanis el sem kezdték a beruházást.

A legutolsó GOP-kiírásra 109 kistérségre adtak be pályázatot a távközlési cégek, 76 kistérségre egy, 25-re kettő, 8-ra pedig 3-4 cég is igényt tartott volna. Két kistérség egyetlen társaság számára sem volt érdekes, ez 50 települést és több mint 40 ezer lakost érint.

2013 januárjában jelentek meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján az eredmények: húsz cégnek 32 kistérségben több mint 20 milliárd 210 millió forintot ítéltek oda. Szakmai körökben feltűnést keltett, valamint a sajtó is foglalkozott azzal, hogy öt, a tulajdonosi kört tekintve egymáshoz meglehetősen közel álló társaság kapott összesen mintegy 12,5 milliárd forint összeget: a PONET Optikai Hálózatfejlesztő Kft.,a REGIO Optikai Hálózatfejlesztő Kft, a Micronet Optikai Hálózatfejlesztő Kft, a Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft valamint a Pátria Optikai Hálózatfejlesztési Kft.

2013 októberében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség úgy döntött, hogy visszavont 10,3 milliárd forint uniós pályázati támogatást, miután néhány nyertes cég 9-10 hónapja nem kezdett bele a szélessávú hálózati fejlesztésekbe. Éppen arról az öt cégről volt szó, amelyekről már korábban beszámolt a média, tőlük összesen 13 projektet vettek el. A legnagyobb vesztes a Micronet Optikai Hálózatfejlesztő Kft. 4,3 milliárd forintos megrendeléstől esik el, a Regio Optikai Hálózatfejlesztő Kft. 3, a Pannon, a Pátria és a Ponet pedig nagyjából 1-1 milliárdról mondhatott le...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. szeptemberi számában olvasható.)