Az OTT dilemmái

Itthon újdonságnak számít a nyilvános internet hálózati infrastruktúrához kapcsolódó (over the top, OTT) online tartalomszolgáltatás. Ahol már elég nagy a piac, és még növekszik az előfizetők száma, viták alakultak ki az internet-hozzáférési szolgáltatók és az online tartalomszolgáltatók között az üzletről. Itthon novemberben konzultációt indított a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság az OTT szabályozási kérdéseiről.

Miért népszerű az online streaming?

Az új generációs online streaming szolgáltatásokkal filmek vagy tévésorozatok nézhetők meg, továbbá zenei albumok hallgatók, igény szerint bármikor, és nagyon sokféle, okos eszköz bármelyikén. Például a félelmetesen gyorsan terjeszkedő Netflix online streaming videoszolgáltatása már 40 országban van jelen. Megérkezett Európa 12 országába is (pl. Dánia, Finnország, Írország, Hollandia, Franciaország, Ausztria, Németország, Egyesült Királyság.) Népszerűségének egyik eleme óriási katalógusa, amiben sikeres filmeket, tévésorozatokat kínál. A másik elem a Netflix streaming szolgáltatásaival kompatibilis eszközök sokasága, többek között sokféle DVD-lejátszó, táblagép, okostelefon, set-top box, videojáték-konzol. Ez a felállás elszívja a tartalom iránti kereslet jelentős részét, különösen olyan fogyasztói szegmensekben, ahol mostanra már domináns szokássá vált a „bárhol és bármivel” történő hozzáférés a filmekhez, albumokhoz.

Elsősorban a kábeltévé számára hozhat sok helyütt új versenyhelyzetet, ha elterjed az efféle online tartalomszolgáltatás, legalábbis ahol a csatornák lineáris műsora helyett inkább filmeket vagy tévésorozatokat néznek.

Van azért egy bökkenő: amikor sokan használják, akkor az OTT online videó képminősége elromlik (a kép kockásodik vagy széteshet), és ugyanakkor a szélessávú internet hozzáférés felhasználói számára az egyébként garantált sebesség lelassul. Ha megnézzük, hogy milyen szélessávú internet-hozzáférés szükséges az előfizetőnél online multimédia streaming szolgáltatás élményszerű használatához (például DVD-minőséghez legalább 3 Mbit/s), akkor kiderül, hogy milyen hatalmas kapacitást köthet le egy időben néhány tízezer streaming előfizető. Nem meglepő, hogy ebben a helyzetben elégedetlenek a szereplők...

Bárányné dr. Sülle Gabriella
távközlési szakértő

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. decemberi számában olvasható.)