Több mint 140 milliárd forintot lehet majd nyerni a szélessávú internet bekötésére, ennek nagyobbik részéhez vissza nem térítendő támogatásként juthatnak hozzá a sikeresen pályázó szolgáltatók. A fehér és a szürke foltok eltüntetését 2018-ig tervezi megvalósítani a magyar állam.

2014 elején fogadta el a magyar kormány a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiát (NIS), amely a 2014-2020 közötti időszak legfontosabb célkitűzéseit foglalja össze. Ehhez készült a megvalósítást leíró és kifejtő úgynevezett Zöld Könyv, amelyet az informatikai és hírközlési szakmai szervezetek, így a két kábelszövetség is véleményezhetett december elejéig. A dokumentumot azóta jóváhagyta az Európai Unió, a NIS célkitűzéseiről Kövesdi Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakembere számolt be a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség január végi szakmai napján.

Az infokommunikációs fejlesztésekre összesen 141 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ebből több mint 91 milliárd forint vissza nem térítendő, csaknem 50 milliárd forint pedig visszatérítendő támogatás lesz. E program keretében további 18 milliárd forint költhető el a digitális írástudás fejlesztésére, valamint 95,5 milliárd forint fordítható az IKT-fejlesztéseket segítő hitel-, tőke- és garanciaalapokra. Kövesdi Zoltán a fejlesztési összegekhez hozzátette, soha ekkora keretre nem pályázhattak korábban a távközlési szolgáltatók...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2015. februári számában olvasható.)