Három budapesti kerületben antennarendszerek kiépítésével kezdte a szakmát Kiss Attila, majd a csillagpontosítás után a nagy akvizíciós hullámban megvált az utolsó megmaradt hálózatuktól is. Egy ideig a MatávKábelTV-t erősítette műszaki vezetőként, majd Nógrádban kezdett újra saját hálózatokat üzemeltetni. Ma fiával lát el több mint tíz települést triple play szolgáltatással. A nehézségeken a pályázatokkal és hitellel finanszírozott folyamatos fejlesztésekkel próbál úrrá lenni a néhány főt alkalmazó családi vállalkozás, annak ellenére, hogy a kis falvakban még mindig a mennyiségen van a hangsúly.

A klasszikus utat járta be Kiss Attila, az RKSZ Kft. vezetője az 1970-es évektől, amikor villamosmérnökként a műsortovábbításban kezdett tevékenykedni. Kisközösségi antennarendszerek kiépítésébe vágott bele egy társsal együtt a III., a VIII. és a XIII. kerületben, a fejlesztésekhez azonban sokszor hiányoztak a megfelelő alkatrészek. Az 1980-as években ezért úgy döntöttek, saját maguk gyártják a szükséges berendezéseket, ebből később a rendszerek üzemeltetése mellett egy második vállalkozás fejlődött ki...

– Negyven éve ragaszkodom ahhoz, hogy ha lehet, a legjobb műszaki megoldást válasszuk, ezért a következő években már biztosan nem építünk koax hálózatokat zöldmezős beruházásként. Olyan optikai rendszerekben gondolkodunk, amelyek egészen a háztartásokig mennek el. Az sem kizárt, hogy tovább terjeszkedünk, ebben is látunk fantáziát. Úgy látom, hogy még mindig fel tudjuk venni a versenyt a nagyokkal mi, a tíz főt foglalkoztató kisvállalkozás. Ennek persze ára is van, szinte nonprofit cégként működünk, minden bevételt visszaforgatunk. Nem csüggedünk, nem adjuk fel, mert a távközlés a szenvedélyünk – foglalja össze elképzeléseit és hitvallását Kiss Attila István.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2015. áprilisi számában olvasható.)