580 milliárd forint bevétel, 70 ezer alkalmazott, 472 ezer forint átlagkereset – ez jellemezte a információs és kommunikációs iparágat az idei első negyedévben. Anélkül, hogy csatlakozni kívánnánk a kormánypropaganda és a köztévé hírműsorainak sikerjelentéseihez, meg kell állapítani, hogy a szektor stabilan tartja állásait, sőt többnyire egyre javuló mutatókat produkál. Legalábbis a KSH legfrissebb adatai szerint.

Az információ és kommunikáció mint nemzetgazdasági ág meglehetősen tág területet ölel fel, a Központi Statisztikai Hivatal értelmezésében ide tartozik mindenekelőtt a távközlési ágazat, továbbá az információtechnológiai és az egyéb információs szolgáltatás, harmadikként a film, videó, televízió-műsor gyártása, hangfelvétel-kiadás, műsor-összeállítás és műsorszolgáltatás, valamint a szektoron belül alig 9 százalékkal részesedő kiadói tevékenység.

Mindezek az első negyedévben együttesen 579 milliárd forint árbevételt produkáltak, 5 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Az egyes ágazatok között a legnagyobb, 46 százalékos súlyt képviselő távközlési piac vállalkozásai 266 milliárd forint bevételt könyvelhettek el. A 38 százalékos részaránnyal második, röviden információsnak nevezhető szektor növekedett a legnagyobb mértékben, 21,5%-kal, így árbevétele elérte a 219 milliárd forintot. Olvasóink egy részének kevésbé jó hír, hogy az előbbiekben részletezett filmes-televíziós társaságoknál jelentősen, 22%-kal csökkent a forgalom, ami így 55,3 milliárd forintot tett ki. A kiadók bevétele (39 milliárd) is visszaesett a19 százalékkal.

Az infokommunikációs szektorban az első negyedévben 5 százalékkal több dolgozót foglalkoztattak, mint egy évvel korábban. Az összesen 70,6 ezer kolléga többsége (61%, azaz 43,3 ezer teljes munkaidős alkalmazott) viszont nem a bevételben egyébként erősebb távközlési ágazatban, hanem az információtechnológiai és az egyéb információs területen tevékenykedett. Ez a szám is 12%-kal meghaladja az egy évvel korábbi adatot. A többi részpiacon csökkent a dolgozói létszám 4–7% közötti mértékben.

Az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset 2015 első negyedévében az érintett piacon gyakorlatilag stagnált, ám ezen belül a távközlési ágazatban átlagosan 5,8 százalékkal (31 ezer forinttal) csökkent tavalyihoz képest. Azonban még így is a távközlés fizet a legjobban, átlagosan havi 507 ezret, míg a „kiadók” bére a legalacsonyabb (335 ezer forint).

A továbbiakban a távközlési és internetpiac szakmai eredményeit tekintjük át.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2015. július-augusztusi számában olvasható.)