Magnus UPC2BTavaly november óta Magnus Ternsjö a UPC Magyarország vezérigazgatója. Korábban már hat európai országban is dolgozott, és a hazai piac sem ismeretlen számára. A negyedszázados tapasztalatokkal rendelkező szakember globális összefüggésben fejti ki véleményét a kihívásokról és lehetőségekről.

Az ír példa alapján milyennek látja a hazai UPC kilátásait?

A UPC írországi vállalata, mai nevén a Virgin Media éllovas volt az innovációban és rengeteg új szolgáltatást vezetett be. A televízió, az internet és a telefon mellett sikeresen működik a Virgin Mobile és a Horizon Go, amivel az otthon falain kívül is szabadon lehet tévézni.  Ezek a nagyszerű szolgáltatások Magyarországon is működnek, de mi nem szeretnénk itt megállni, további befektetéseket is fontolgatunk az országban. Ehhez persze az is szükséges, hogy jogilag és gazdaságilag kiszámítható és vonzó környezet legyen, ami igazolja tőkeinvesztíciós szándékaink realitását. Hozzá kell tennem, hogy ez nemcsak a UPC számára fontos, hanem az egész ország szempontjából is hasznos, hiszen a szélessávú internet általános elterjedése nagyban hozzájárul a gazdaság fejődéséhez.

Úgy tudom, a lakossági fogyasztás mellett a UPC újabban nagyobb hangsúlyt fektet a B2B szegmens erősítésére…

Ha már adva van egy országos, jó minőségű, nagysebességű hálózat, vétek lenne elzárni tőle az üzleti felhasználókat, és ezzel lemondani az újabb bevételekről. Ezért hoztuk létre néhány éve B2B vagy másképpen Vállalati Szolgáltatások üzletágunkat, amely egyedi igényekre szabott és kedvező árú üzleti kommunikációs megoldásokat nyújt. Itt még jelentős fejlődési potenciált látok...

Ha napjainkban hálózatfejlesztésről esik szó, akkor óhatatlanul felmerül az uniós pályázati lehetőség. Önök is kívánnak élni ezzel?

A Liberty Global és a UPC stratégiája nem támogatásokra épül. Mi hiszünk a versenyben, és amíg az Európai Unió versenyszabályait a pályáztatásnál is betartják a tagállamok kormányai, addig ezzel nincs probléma...

Galvács László

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2016. márciusi számában olvasható.)