Putz József 201606223-biValamikor a hetvenes években egy 12 éves srác beiratkozott az iskola rádiós szakkörébe – és ezzel megpecsételődött a sorsa. A tranzisztorok korában az áramkörök építése annyira magával ragadta, hogy már akkor eldöntötte: elektronikával, távközléssel akar foglalkozni. Azóta középiskolás, főiskolás majd felnőtt korában nagyon sokféle dolgot tervezett és épített, erősítőket, rádiót, kazettás magnót, műholdvevőt – de legfőképpen kábeltelevíziós hálózatokat. Ő az, akit a szakma ma úgy ismer: Putz József.

Nem is lehetett kérdéses, hogy az esztergomi híradásipari szakközépiskolában kezdte meg szakirányú tanulmányait, erre így emlékszik vissza: „Nagyon jó iskola volt, sok régi kollégám került ki onnan, akikkel együtt dolgoztam pályám során.” Utána Győrbe, a Közlekedési, Távközlési és Műszaki Főiskolára (ma már Széchenyi Egyetem) vitte az útja, ahol vezeték nélküli távközlési szakon szerzett diplomát...

„Azt szoktam mondani, hogy a kerti törpével ellentétben, a kábeltelevíziózásban a nagy a jó. Ezt kicsiben nem lehet gazdaságosan játszani, minél nagyobb a hálózat, annál könnyebb megvalósítani a szükséges fejlesztéseket.” Hozzáteszi még, hogy ebben a nagyon tőkeigényes szakmában sokat segíthet a Szupergyors Internet Program. Ezáltal az elkövetkezendő két és fél évben sokkal nagyobb mértékben teret hódíthatnak a modern technológiák, kézzel foghatóvá válhat az egyelőre szinte még csak szabványokban jelen lévő EuroDOCSIS 3.1.

A set-top boxok száma is csökkeni fog – véli a szakember –, mert egyrészt a DVB-C szolgáltatásoknál nem előnyös a doboz, inkább a tévék alkalmasak rá. A vízió szerint: „Én abban látom a jövőt, hogy applikációk fognak belekerülni a tévékbe, és néhány év múlva, ha hazaviszek egy készüléket, akkor miután bedugom az ethernet kábelt, megkérdezi a nevemet és hogy milyen szolgáltatásokat szeretnék. Ehhez felsorolja, hogy ebben az országban mi érhető el magyar nyelven, és bármiből tudok választani. Úgy gondolom, hogy az okostévé lesz a jövő, az okostévében pedig az applikáció.”

Galvács László

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2016. július-augusztusi számában olvasható.)