Továbbra is lendületesen fejlődik az internetpiac, nincs ebben már semmi meglepő. A lényeg négy darab nyolcassal kifejezhető: az előfizetések száma 2016 végén meghaladta a 8,8 milliót, ami éppen 8,8 százalékkal több az előző évinél – a KSH adatai szerint. Ám ha a számok mögé nézünk és azokat egymással is összevetjük, sokkal érdekesebb, árnyaltabb kép rajzolódik ki előttünk, ami mellesleg éppen a kábeles iparág szempontjából kedvezőbb.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy ez a bizonyos 8,8 milliós tábor magában foglalja a mobilinternetet is, ráadásul az összes előfizetés bő kétharmadát (68 százalékát) a mobilos netezők adják. Ámde ez a népszerűség igencsak látszólagos, és sokkal inkább jelenti a lehetőséget, mintsem a valós használatot. Ennek belátáshoz elegendő egy pillantást vetni a különböző platformokon zajló adatforgalmat mutató diagramra . Összességében az derül ki, hogy 2016-ban a vezetékes letöltési forgalom 1,568 millió terabájt volt, ami 29 százalékkal meghaladta az előző évit. Feltöltési irányban az előfizetők a vezetékes interneten keresztül 12 százalékkal több, közel 0,7 millió terabájt forgalmat generáltak. Ehhez képest a mobilinterneten lebonyolított adatforgalom ennek töredéke, mindössze 75 ezer terabájt volt, annak ellenére is, hogy ez nagyobb ütemben, 38%-kal növekedett egy év alatt. Érdemes tehát ismét hangsúlyozni, hogy a mobilinternetes platform a 68 százalékos előfizetői részesedése ellenére is alig több mint 3 százalékát közvetíti a teljes (2,3 terabájt) adatforgalomnak.

Mindezek alapján a továbbiakban inkább a sokkal fajsúlyosabb vezetékes szegmens teljesítményét vesszük szemügyre. A hazai internetezés világában két jelentős dominancia is megfigyelhető. Egyrészt a piac koncentráltsága magas: az előfizetések több mint 96 százalékát 10 szolgáltató birtokolja... A másik érdekesség, hogy az előfizetések 81 százaléka egyéni, míg a maradék 19 üzleti – ami persze egyáltalán nem meglepő. A kábeltelevízió, illetve a KTV-hálózaton nyújtott internet alapvetően még mindig lakossági szolgáltatás...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2017. májusi számában olvasható.)