Újabb nyertesek, újabb pályázatok

A Szupergyors Internet Program I. fejlesztési ütemében a GINOP 3.4.1. pályázat első nyertesei a hálózatok tervezésén, sőt néhol már építésén dolgozhatnak. Ugyanakkor még számos további teendő van hátra, hogy megvalósuljon a cél: azaz 2018végére minden háztartás számára elérhetővé váljon a legalább 30 Mbit/s sebességű internet. A pillanatnyi állapotokról és a előttünk álló feladatokról Debreceni Győző projektigazgató, a SZIP vezetője számolt be lapunknak.

Mint ismeretes, az első körben megkötötték a 139 járásra vonatkozóan sikerült megkötni a támogatási szerződéseket, ugyanakkor pályázaton 4 járásra nem volt jelentkező. Ennek pótlását szolgálta az úgynevezett „köztes járási” pályázat, amely augusztus 18-án sikeresen lezárult, a támogatási szerződést már valamennyi kedvezményezett aláírta.

A közép-magyarországi (KMR) régió kimaradt a GINOP 3.4.1. pályázatból, mivel ennek a területnek a fejlesztése uniós forrásokból nem támogatható. A 16 Pest megyei járás és Kelet-Pest fejlesztésére kiírt újabb pályázat nyomán július elején születettek meg a döntések, a támogatási szerződések megkötése folyamatban van. Az elnyert állami támogatások összértéke 2,710 Mrd Ft.

A konvergens régiókra vonatkozóan, ugyancsak a GINOP 3.4.1. keretében jelenik majd meg az ún. „komplex” pályázat. Tartalmában az elmaradt helyközi (körzet) hálózatok és települési helyi hálózatok megépítésére szolgál, azaz a visszahullott igényhelyek lefedését célozza...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2017. szeptemberi számában olvasható.)