Mi következik még a DIGI-Invitel fúzióból?

A GVH döntése nehéz helyzetbe hozza azokat a kisebb kábeltársaságokat, amelyek az i-TV-n keresztül nyújtottak tévészolgáltatást. Mi okozz a problémát és hogyan birkóznak meg vele? Az alábbiakban erről kérdeztük az ügyben érintetteket.

Előző lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal bizonyos feltételek és kötelezettségek előírása mellett járult hozzá ahhoz, hogy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. megszerezze az Invitel Távközlési Zrt.-t. A GVH határozata előírta, hogy a DIGI-vel azonos vállalatcsoportba tartozó i-TV Digitális Távközlési Zrt. bizonyos területeken kilépjen az adott településeken a vezetékes távközlési hálózatok bérleti szerződéseiből. A kisszolgáltatók azzal a dilemmával szembesültek, hogy a saját kezelésbe visszavett televíziós szolgáltatást az eddigieknél jóval magasabb áron tudják majd biztosítani. Amellett, hogy ez az érintett kiskábeles cégek versenyképességét veszélyezteti, hátrányos lehet az adott települések fogyasztói számára is.

Versenyhátrány a szolgáltatóknak

Kéry Ferenc, a Magyar Kommunikációs (régebbi nevén: Kábelkommunikációs) Szövetség (MKSZ) elnöke lapunknak elmondta: „Eléggé speciális helyzet állt elő a DIGI-Invitel felvásárlás kapcsán, ugyanis a GVH a tranzakciót elsősorban versenyszempontból elemezte, és távolról nézve ugyan teljesen logikus és versenyösztönző határozatot hozott, azonban a probléma mélységben való áttekintésével láthatóvá vált volna, hogy a verseny a fogyasztó szempontjából nézve nem erősödik, hanem gyengülni fog...”

„Aggódunk a partnereink miatt”

„Alapvetően a partnereink miatt aggódunk, hogy vajon miként fogják ezt a számukra kedvezőtlen helyzetet kezelni. Bennünket jóval kevésbé érint a GVH határozata, mint azokat, akiknek ezzel a megélhetését húzzák ki a lábuk alól” – összegezte Kaslik Béla, az i-TV Digitális Távközlési Zrt. vezetője.

Legnagyobb vesztes – az előfizető

„Meglepett minket a GVH döntése, mert azt látjuk: úgy döntöttek a sorsunkról, hogy meg sem vizsgálták azt a piaci környezetet, amit a határozatuk érintett. Igazából az előfizető lesz a legnagyobb szenvedő fél ebben az ügyben, amelyben a hozzánk hasonló KKV-knak az előfizetői a legnagyobb vesztesek, majd közvetve az érintett kisebb kábelszolgáltatók” – nyilatkozta lapunknak Pintér Zoltán, a GVH határozat által érintett DigitalVác Kft. ügyvezetője.

Beadvány a GVH-hoz

„Én még látok reményt arra, hogy kedvező irányba változzon ez a határozat. Mi – az érintettek – egy beadvánnyal fordulunk a GVH-hoz, abban reménykedve, hogy méltányossági alapon mégiscsak megváltoztatják ezt a ránk nézve kedvezőtlen döntést” – tájékoztatta lapunkat Berczi Sándor, a békéscsabai székhelyű Primcom Kft. ügyvezetője...

(A cikk megjelent a Média-Kábel-Műhold 2018. július-augusztusi számában.)