SZSZL2021 banner 1000x100 

Lehetnek csúszások

Már csak alig négy hónap van hátra az EU Digitális Menetrendjében szereplő célok teljesítéshez – a menetrendben előírtakhoz képest itthon két évvel korábbra vállalt végső határidőig. Hogyan állnak a szolgáltatók a Szupergyors Internet Program keretben megvalósuló fejlesztésekkel? – erre kértünk választ néhány társaságtól.

A Magyar Telekom a GINOP 3.4.1-2015 számú pályázat keretében 44 magyarországi járásban, valamint az NFM-KMR-2016-01 pályázatban elnyert 4 járásban, mintegy 592 településen végez fejlesztést. Az év végi határidő tarthatóságáról így nyilatkoztak: „Fejlesztéseink során azt tapasztaltuk, hogy néhány területen kihívásokkal kell szembenéznünk, melyet elsősorban az iparágban jelentkező erőforráshiány, valamint a sok esetben lassabban működő külső folyamatok jelentenek. Ebből kifolyólag egyes járások esetében folyamatban vannak a tárgyalások a határidők meghosszabbításáról, azonban az év végi határidő a fejlesztések többségénél tartható.”

Az Invitel a Széchenyi 2020 Program keretében kiírt pályázat eredményeként 12 járás közel 100 településére vonatkozóan mintegy 2,3 milliárd forint értékű európai uniós forrást nyert el legalább 30 Mbit/s sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére. A határidőkről az Invitelnél is hasonló álláspontról számoltak be: „Véleményünk szerint az év végi határidő teljes egészében nem tartható, melynek főként műszaki, illetve egyéb bürokratikus okai vannak. Jelenleg azt látjuk, hogy a fejlesztésekhez szükséges tervezői és kivitelezői kapacitás kihasználtsága országos szinten is elérte a maximumot. A munkálatok gördülékeny haladását többek között az is nehezíti, hogy számos településen az elektromos oszlopsorok igénybevételére is szükség van. Számításaink szerint 2018 végéig a tervezett háztartások közel kétharmadát tudjuk ellátni, a további háztartások fejlesztését pedig várhatóan 2019. 07. 30-ig tudjuk befejezni."

A UPC Magyarországnál így összegezték a fejlesztéseik célját és eredményét: „Számunkra fontos, hogy országszerte folyó dinamikus hálózatfejlesztési beruházásainak köszönhetően egyre több ügyfél számára váljanak elérhetővé a UPC szupergyors hálózatán nyújtott korszerű, innovatív szolgáltatások. Ennek keretében a UPC Magyarország az elmúlt 3 évben, közel 20 milliárd forintos beruházással több mint 250.000 új háztartásba vitte el modern szélessávú hálózatát."

Az EuroCable Magyarország a GINOP-3.4.1-15 pályázat keretében egy, a Hajdúhadházi járásban három településre nyert támogatást 5187 végpontra, GPON optikai hálózat megvalósítására. Ennek több mint 357 millió forint uniós támogatással, 68 milliós önrésszel és a GINOP-8.2.1-3.4.1-15 keretében 165,6 millió forint kedvezményes kamatozású kölcsönnel összességében több mint félmilliárdos fejlesztést valósul meg. "Amennyiben minden körülmény kedvezően alakul, 100 százalékban tartható a 2018. december 31-i határidő."

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. szeptemberi számában olvasható.)