Ami a háromperces visszaesés mögött áll

A statisztikai tény: 2018 negyedik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 53 percet töltött a tévékészülékek előtt: 3 perccel kevesebbet, mint egy évvel korábban. De a kevesebb sokaknál több…

Az elmúlt esztendő utolsó három hónapjában a Nielsen Közönségmérés adatai alapján kimutatott csökkenés a 18-49 éves korosztályban volt jellemző, ahol egy ember 8 perccel tévézett kevesebbet egy átlagos napon. Ezzel szemben a fiatalabbak, vagyis a 4-17 évesek tévénézési ideje 1 perccel, míg az 50 felettieké 3 perccel nőtt 2017 ugyanezen időszakához képest. (Ki tudja, ha egyszer vennék a fáradságot és kiszámolnánk, hogy az egyes korcsoportokban hányan élnek, és azt beszoroznánk a mérések szerint rájuk eső tévézési percekkel, majd mindezt összeadnánk, talán végül az is kiderülne, hogy a teljes – hivatalosan 4+ – magyar lakosság összességében több időt töltött a képernyők előtt, mint egy évvel korábban.)

Ha az internethasználat intenzitásának függvényében vizsgáljuk a tévézéssel töltött időt, jelentős eltéréseket tapasztalhatunk a 18 évnél idősebbek korcsoportjában is. Akik jellemzően nem használnak internetet, naponta átlagosan 7 óra 27 percet töltöttek tévénézéssel, ami 16 perccel több, mint egy évvel korábban, átlagéletkoruk pedig 62 év volt. A naponta legfeljebb 1 órát internetező felnőttek 5 óra 38 percet töltöttek a képernyők előtt egy átlagos napon, ami viszont 4 perccel kevesebb, mint a tavalyi, s az ő átlagéletkoruk 54 év. Akik 1-2 órát minden nap eltöltenek a világhálón, naponta átlagosan 4 óra 24 percet fordítottak tévénézésre: náluk viszont tényleg jelentősebb a visszaesés, 13 perccel kevesebb a tavaly mért tévénézési idejüknél, és átlagéletkoruk 50 év volt a vizsgált időszakban.

A legintenzívebb internet-felhasználók – akik saját bevallásuk szerint naponta akár 3 óránál is többet böngésznek a neten, legalább ugyanennyi időt a képernyők előtt is eltöltöttek: nekik 3 óra 52 perc volt a napi átlagos tévénézési idejük, ami 1 órával (61 perccel) kevesebb, mint a 4 évnél idősebb, teljes lakosság átlaga, ugyanakkor pontosan megegyezik a tavaly mért értékkel.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. márciusi számában olvasható.)