FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

Csúszások és új ígéretek

A Szupergyors Internet Program indításakor leginkább még azt sulykolta a kormányzati propaganda, hogy Magyarország az uniós elvárásnál két évvel korábban, 2018 végéig vállalja a mindenki számára elérhető, legalább 30 Mbit/s sebességű internet-hálózat kiépítését. A határidőhöz érkezve jogosan merül fel a kérdés: sikerült?

A SZIP-hez kapcsolódó vállalásokról és pályázatokról folyamatosan beszámoltunk lapunkban is. A projekt menedzsereitől, illetve a fejlesztéseket végző szolgáltatók képviselőitől általában pontos és részletes tájékoztatást kaptunk a munkálatok állásáról. A határidő közeledtével azonban kezdtek elapadni az információs források, így a mai napig nem lehet tudni (hivatalosan), hogy végül is milyen arányban sikerült teljesíteni a vállalásokat az eredeti határidőre. Azt, hogy vannak csúszások, már senki nem tagadja. A korántsem teljes körű tájékoztatások – és esetenként becslések – alapján az valószínűsíthető, hogy a SZIP teljesítési mutatója 2018 végén mintegy 60 százalék körüli lehetett. A hírek egy része arról szól, hogy ma is folyamatosan zajlanak a hálózat-átadások, néhány társaság ez év végig ígéri a program teljesítését, míg más esetekben már újra felbukkan az EU menterendjében szereplő eredeti határidő: 2020.

Telekom: erőforráshiány és lassú külső folyamatok

a GINOP 3.4.1 keretében vállalt mintegy 106 ezer igénypontból 2018 végére mintegy 60 ezerben vált elérhetővé a SZIP követelményeknek megfelelő szolgáltatásképesség. Természetesen a maradék igénypontok lefedése is zajlik, és várhatóan még az idei év során megvalósul. Az érintett járásokra vonatkozóan a felek módosították a támogatási szerződésben szereplő eredeti határidőt. A késedelmet elsősorban az iparágban jelentkező erőforráshiány, valamint a sok esetben lassabban működő külső folyamatok (pl. tervezés és ahhoz kapcsolódó engedélyezési folyamatok, áramszolgáltatói oszlopsorok igénybevételének kihívásai) tették szükségessé.

UPC: a hálózatfejlesztés a növekedés motorja

„A 2018-as év hálózatfejlesztés-, és korszerűsítés szempontjából kiemelkedő volt a UPC-nél. A hálózatfejlesztési tevékenység a UPC növekedésének meghatározó motorja volt 2018-ban is. A SZIP-ben tett fejlesztési vállalásaink is ebbe illeszkedtek. A projektek döntő többsége a tervek szerint alakult, amit mutat az is, hogy jelentős mértékben, kétharmadában elkészültünk a vállalt hálózatfejlesztéseinkkel. A végrehajtás során voltak ugyan nem várt nehézségek, de ezeket eddig lépésről-lépésre minden esetben megoldottuk, vagy megoldásuk folyamatban van."

MVM NET: összehangolt hálózatfejlesztések

„Célunk, hogy valamennyi hálózatfejlesztési tevékenységünket gondosan összehangoljunk a szinergiák maradéktalan kihasználása, a lehető legoptimálisabb működés érdekében. Pontosan emiatt tervezési folyamataink több időt vehetnek igénybe, mivel a különböző GINOP-os beruházásainkat nem egymástól elszigetelten kezeljük, hanem komplex egészként tekintünk rájuk” – mondta el Téren Róbert, az MVM NET Zrt. vezérigazgatója. Az elnyert kivitelezések megvalósításához az MVM NET hosszabbítási kérelmet nyújtott be az Irányító Hatósághoz, így a fejlesztések kiépítésének határideje 2020. szeptember 30-ra módosult 13 járásban.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. áprilisi számában olvasható.)