FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

Helyzetjelentés az első fázis után

Szijarto KIFU webA hazai infokommunikációs szektor fejlesztésének 2014-20-as időtávra vonatkozó fő irányait a 2014 elején elfogadott, az Európai Uniós elvárási rendszerrel is összehangolt Nemzeti Infokommunikációs Stratégia jelölte ki. Az ebben vázolt digitális ökoszisztéma fejlesztésre 2014 novemberében született meg egy kormányhatározat a Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) megvalósításáról. Lényegében ezzel indult el a Szupergyors Internet Program, amely azt a célt tűzte ki, hogy 2018 végéig – vagyis az uniós határidőnél nálunk már két évvel hamarabb – minden háztartásban legyen elérhető a legalább 30 Mbit/s sávszélességű internet. Az eddigi eredményekről és a további tervekről Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke tájékoztatta lapukat.

A Szupergyors Internet Program első jelentős lépése az úgynevezett mapping volt, amely Magyarország szélessávú ellátásának teljes, országos felmérését jelentette, s ez az eljárás 2014 decembere és 2015 júniusa között zajlott le. A különböző pályáztatásokkal 2015-ben indult, 150 milliárd forintból (melyből 56 milliárd EU-s forrás) megvalósult program keretében 3 év alatt 500 ezer háztartás számára épült ki a szélessávú internetezés lehetősége. A szupergyors internet legalább 30 megabit per szekundumot jelent, de már az első szakaszban kiépített hálózat is több helyen meghaladja ezt a sebességet.

A Gazdaság Fejlesztési Programok Irányító Hatóságával összesen 35 távközlési szolgáltató kötötte a Támogatási Szerződést. A Pénzügyminisztérium irányító hatósága tavaly több beruházás esetében is szerződést módosított, változott az átadások határideje. A beruházások könnyebb megvalósíthatósága érdekében egyszerűbbé tettük az eljárásokat, kisebb bürokrácia, gyorsabb kivitelezés lett az eredmény. Számos olyan település is akad, ahol az infokommunikációs cégek önerőből fejlesztenek, máshol állami szerepvállalásra van szükség, ezeken a helyeken támogatással valósulnak meg a beruházások.

Az idén januárban elindult második fázis, a SZIP 2.0 során elsősorban az optikai hálózatok fejlesztésére fókuszálunk, a cél azonban már nem a 30, hanem a legalább 100 Mbit/s sávszélesség kiépítése. Az a szándékunk, hogy 2025-ig mindenhol legalább 100 megabit per szekundumra nőjön az internet sávszélessége.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. áprilisi számában olvasható.)