Közgyűlés és konferencia – új utakon

Kebelkonf 2019Ismét közösen szervezte meg szokásos őszi közgyűlését és kiállítással egybekötött szakmai konferenciáját a Magyar Kommunikációs Szövetség, valamint a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség szeptember 30-án, ezúttal Siófokon.

A formájában és tartalmában is megújult rendezvény egyik különlegessége, hogy a Hotel Azúr biztosította helyszínt a hétfői kábelkonferenciát követő keddi és szerdai, rokon tematikájú eseménynek, így aztán érthetővé válik, miként lett a kábeles fórum fő támogatója az Internet Hungary 2019.

Kéry Ferenc, az MKSZ elnöke szerint ez a szakmai együttműködést pozitívan hatott a rendezvény sikerére. Talán a programok folyamatossága is hozzájárult ahhoz, hogy idén rekordszámú résztvevő, mintegy 300 szakember vett részt a programokon. Érvényesült a két esemény szinergiája, hiszen a két tematika nem kioltotta, hanem éppenséggel kiegészítette egymást. A kábeles fórumok elsősorban a vezetékes és vezeték nélküli műszaki újdonságokra, fejlesztési irányokra fókuszáltak, s akik itt maradtak a követező napokon, azok már egészen más aspektusból szembesülhettek az internetes, infokommunikációs világ kihívásaival.

De maradjunk a kábeltelevíziós eseményeknél. Ez megfogalmazás máris pontosítást igényel, hiszen az MKSZ éppen a tavalyi konferencián tárta ki kaput a vezeték nélküli piac szereplői előtt. Ez a nyitás az idei szakmai programban is visszatükröződött. Az ITM és az NMHH képviselőjének bevezető előadása után ugyanis már két külön szekcióban folytatódott a rendezvény.

Aktuális kérdések a hálózatfejlesztésben

A szélessávú hírközlő hálózati fejlesztések aktuális kérdéseiről értekezett a konferencia bevezető előadásában Kelemen Csaba, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője.

Régi frekvenciák új célokra

A kábeltelevíziós és mobil hálózatok békés egymás mellett éléséről, illetve frekvenciák használatában hamarosan bekövetkező változásokról tartott előadást Vári Péter, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese.

Fix telepítésű rádiós hálózatfejlesztés

A szakmai konferencia vezeték nélküli paneljének az előadásait komoly hallgatói érdeklődés kísérte. Ez nem a véletlen műve, ugyanis az utóbbi időben a hosszú ideig a versenyből a kábelhálózatok kiépítése miatt kiszorult fix telepítésű vezetékes hálózatok (Fixed Wireless Access – FWA) kiestek a figyelem fókuszából.

Kábelhálózati kihívások

A szakmai konferencia vezetékes szekcióját elsősorban a műszaki témájú előadások uralták, de nem maradt el a médiaszolgáltatói újdonságok bemutatása sem.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. októberi számában olvasható.)