Gigabites internet 60 GHz-en

BaloghA webFölöttébb érdekes és sikeres innovációról számolt be a siófoki konferencián Magyar Telekom képviseletében Balogh Attila, amelynek keretében sikerült elérni a gigabites vezeték nélküli internet-szolgáltatást az otthonokban. A Mikebudán és Márkón jelenleg is zajló pilot projekt részleteit a szakember külön is kifejtette lapunknak.

A Magyar Telekom senior szakértője elmondta, hogy az információs társadalom növekvő tartalomfogyasztása – állítólag – gigabites sávszélességet igényel az otthonokban. Több száz megabites adatátviteli sebességet jelenleg optikai hálózaton lehet elérni, azonban a klasszikus fixen telepített vezetékes hozzáférési hálózatok közös kerékkötője maga az infrastruktúra: kábeles kapcsolatokat építeni igen költséges, és több helyen az engedélyeztetési eljárás és a helyreállítás költségei miatt nem tud gyorsan elterjedni a szélessávú technológia. A szélessávú vezetékes technológiák kiegészítését a licencmentes 60 GHz-es v-sávban üzemelő FWA technológiával oldották meg, amely „virtuális optika” néven ismert. A pilot projekt jelenleg is zajlik Mikebudán és Márkón.

Ugyan költséghatékony és gyorsan telepíthető vezeték nélküli hálózattal ki lehet szolgálni azokat a felhasználókat, akik olyan helyeken laknak, ahol műszaki vagy gazdasági okokból nincs lehetőség tradicionális vezetékes rendszerek építésére, ám a 60 GHz-es sáv terjedési karakterisztikája sok szempontból problematikus – hangsúlyozta Balogh Attila. Elmondta, hogy a kisugárzott rádiós energia 98 százalékát elnyeli az élethez nélkülözhetetlen gáz, de további kihívást jelent a magas frekvenciájú jelek terjedése a közvetlen rálátás szükségessége miatt. Bár a technológia IEE szabványként 2012 óta elérhető, jellemzően 10–15 méter hatótávú, és beltéri kommunikációra használják csak. A lényeget érintő áttörés három éve kezdődött, amikor forradalmi változásként, a kutatók szakítottak a klasszikus campus-jellegű rádiós kialakítással, és szövevényes hálózatot kezdtek el építeni viszonylag rövid, 100–200 méteres rádiós kapcsolatokkal – mutatott rá Balogh Attila. 

A tényleges hálózattelepítés igazolta a technológia ígéretét. A 250 teszt-háztartás lefedését biztosító hálózat kiépítését hat nap alatt valósították meg: 38 oszlopra került fel a 60 GHz-es rádió-komplexum, és történt meg a sugárzók finom-beállítása. Balogh Attila arról is tájékoztatott, hogy az előfizetők bekapcsolása után folyamatos diagnosztikai ellenőrzés zajlik a hálózaton, amelynek eredményeként a hálózat minőségének és biztonságának a növelésére szolgáló topológiai vagy technológiai módosulások valósulhatnak meg. Az ügyfelek 85 százaléka elégedett a kapcsolatok sebességével. A mérések valóban az optikai hozzáféréshez hasonló minőségi paraméterekről tanúskodnak: minden végponton 500 Mbit/s fel- és le-irányú sávszélesség, míg a végpontok 40 százalékában 900 Mbit/s feletti sebességek is mérhetők.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. novemberi számában olvasható.)