Alap csomag 1000x100 2021 MKM

SZSZL2021 banner 1000x100 

a technológiai, média- és távközlési ágazatra

Míg számos iparágat súlyosan érintett a COVID-19 válság, a technológiai, média- és távközlési (TMT) ágazatban a gazdasági hatás nagyrészt semleges volt, sőt egyes iparágakban pozitív – derül ki a PwC közép- és kelet-európai régióra kiterjedő, közelmúltban készült elemzéséből.

Zarand webA világjárvány tragikus következményekkel járt emberek milliói számára: sokakat közvetlenül érintett a vírus, vagy a vírus terjedésének megállításához szükséges korlátozó intézkedések miatt szenvedtek, sokan pedig elveszítették állásukat. A válság ugyanakkor a globális gazdaság digitális átalakulásának óriási felgyorsulásához is vezetett – mondta Zaránd Miklós, a PwC Magyarország technológiai, média- és távközlési csoportjának igazgatója.

A TMT-ágazat legsúlyosabban érintett piaci szegmense a hagyományos média- és szórakoztatóipar: a mozik, színházak koncerttermek a járványhelyzet miatt mind bezártak. A hagyományos reklámipar gyors lejtmenetével egyidőben váltás történt a digitális hirdetések irányába, amelynek a legnagyobb nyertesei többek között a Google és a Facebook.

Ugyanakkor a digitális média- és szórakoztatóipari szegmens erőteljes növekedést mutatott az elmúlt hónapokban, miután sok fogyasztó váltott lekérhető videószolgáltatási (video on demand, VOD) platformokra, és a játékágazatban is letöltésszám-emelkedés volt tapasztalható.

Hasonlóképpen a távközlési szolgáltatók tevékenysége is növekedett az adatforgalom fellendülése miatt, miközben a technológiai vállalatok vegyes hatást tapasztaltak: a B2B technológiai termékeket kínáló cégeket a krízis negatívabban érintette, mint a B2C-ket. Az elmúlt három hónapban az elektronikus kereskedelmi platformok, a telekonferencia- és a távgyógyászati alkalmazások népszerűsége rohamosan növekedett.

„A fogyasztói magatartás változásait a tőzsdék is tükrözték: a nagy technológiai társaságok jelentősen növelték piaci tőkeértéküket, és sokkal gyorsabban magukhoz tértek a márciusban elkönyvelt kezdeti veszteségek után, felülmúlva az általános piaci indexeket is. Ennek ellenére a helyzet bonyolultabb a technológiai startup-vállalkozások számára, mivel sokan közülük likviditási problémákkal küzdenek. A közeljövőben konszolidációs hullámot láthatunk a technológiai, média- és távközlési piacon, ahol a nagy szereplők, köztük a jelentős készpénzállománnyal rendelkező távközlési szolgáltatók megragadják a lehetőséget piaci jelenlétük növelésére a gyorsan fejlődő technológiai szegmensekben” – tette hozzá Zaránd Miklós.