IBC2Az amszterdami IBC, amelyre idén szeptember 11-16. között került sor, megkerülhetetlen és kihagyhatatlan esemény mindazok számára, akik a jövő elektronikus médiáinak, szórakoztató technológiáinak vagy csak magának a tartalomnak a létrehozásában, menedzselésében és továbbításában érdekeltek, ilyen területen dolgoznak.

A konferencián és a hozzá tartozó kiállításon 170 országból több mint 52 ezer szakember vett részt. Az eseményen természetesen visszaköszöntek már korábban is szerepelt témák, például a 3D televízió. Ezúttal arról vitatkoztak a szakemberek, hogy a hibrid technológia valóban javítja-e a képminőséget és a konzisztenciát. Részletesebben foglalkoztak a delegátusok az UHD (más néven 4K) televízióval. Visszatérő probléma, hogy az ágazat a 3840 × 2160 pixel felbontású UHD1 (4K) mellett tegye-e le a voksát, vagy válassza inkább a 7680 × 4320 pixeles UHD2-t (8K). Kétségtelenül az UHD a logikailag következő lépés, de az ágazatnak azért választ kell találni arra kérdésre, hogy igénylik-e az emberek az Ultra felbontást? És ha igen, ki fogja finanszírozni a fejlesztéseket?

Míg az amszterdami IBC elsősorban a szakemberek fóruma, a berlini IFA szórakoztatóelektronikai kiállításon a szakma és az érdeklődő nagyközönség egyaránt jelentős számban képviselteti magát.

IFAora2BA legújabb szár az okosóra. A kategória nagy dilemmája, hogy bár a dizájn évek alatt rengeteget fejlődött és ma már kifejezetten elegáns óra benyomását kelti a csuklón, csak mobiltelefonnal (ráadásul egyáltalán nem bármelyikkel) együtt használható. A Samsung Gear S okosórája kétszeresen szakít ezzel a hagyománnyal. Beépítve tartalmazza a telefont, sőt a GPS-t is, viszont ordít róla, hogy nem óráról, hanem egy csuklónkra rögzített szerkentyűről van szó.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. októberi számában olvasható.)