Pixelek és technológiák randevúja

Idén az Amszterdamban szeptember 13-18. között megrendezett 51. IBC kiállítás és konferencia ismét a televíziós szakemberek legnagyobb seregszemléje volt – csak másként.

Igaz ez még akkor is, ha „csak” 55 884 látogató kereste fel a tavalyi 57 699 helyett a mintegy 170 országból érkezett 1 700 kiállító által felvonultatott impozáns technológiai kínálatot, amelynek bemutatótere ezúttal 667 négyzetméterrel volt nagyobb, mint tavaly. A konferenciaprogram palettája jelentősen kiszélesedett, a hagyományos televíziózási technológiák mellett helyet kaptak az új, forradalminak tartott szórakoztatási eljárások, amelyek felkeltették a résztvevők érdeklődését. Ezt jelzi, hogy a konferenciákon a hozzászólások száma 18-ról 47 százalékra emelkedett. Az alábbiakban a kiállításon és konferenciákon vázolt fontosabb trendekből adunk ízelítőt. Megemlítendő továbbá a rendezők azon kezdeményezése, amely partnerségekhez vezető tárgyalásokban öltött testet a műsorszolgáltatók és a nagy audiovizuális médiavállalatok között.

Az idei IBC-n az évekig tartó UHD-lázat kiszorította két erőteljes új kulcsszó: az egyik a gyártásnál a hagyományos interfészeket kiszorító, a kép, hang és meta-adatok IP átvitelére szolgáló ST. 2110-es szabvány, a másik pedig a virtualizáció.Az idei IBC-n az évekig tartó UHD-lázat kiszorította két erőteljes új kulcsszó: az egyik a gyártásnál a hagyományos interfészeket kiszorító, a kép, hang és meta-adatok IP átvitelére szolgáló ST. 2110-es szabvány, a másik pedig a virtualizáció.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. novemberi számában olvasható.)