Byton webIntelligens tárgyak a mobilitás jegyében

A január 7-10. között az USA-beli Los Angelesben megtartott 53. CES fogyasztói elektronikai világvásáron kiderült, hogy a 2020-as évek trendfordulót hoznak.

Amint azt a Francia Televíziók (France Télévisions) stratégiai kiadványa, a Méta-Média tudósítói kiemelték, a gyártók által tervezett jövőnk intelligens, zökkenőmentes és fenntartható lesz. Kati Bremme és Vincent Nalpas, a Méta-Média tudósítói szerint a közeljövőben robotok fognak kedvesen bökdösni bennünket, hogy ne feledkezzünk meg a kiterjesztett valóságként megjelenő fitnessz edzővel való edzésünkről, majd a személyi asszisztensünkké változott internethez csatlakozó gépkocsinkba szállhatunk, amely ellenőrzi az egészségi állapotunkat, és szükség esetén értesíti az orvost is.

A CES jövő-víziója megelevenedett a vásáron, amelynek egyébként 175 000 – közöttük 61 000 Amerikán kívüli – látogatója volt, akik 4 500 kiállító termékeit tekinthették meg mintegy 239 ezer négyzetméteren. A többé-kevésbé okosnak mutatkozó mesterséges intelligencia mindent átfogó jelenléte mellett a dolgok internete szinte eltüntette a határokat a fizikai, digitális és biológiai világ között. Ha a lezárt évtized a mobil jegyeit hordozta, a CES tanúsága szerint a 2020-as évek a mobilitás égisze alatt fognak eltelni. A bevezető elején említett kényelmi ígéretek úgy teljesülhetnek, ha a személyi adataink iránt immár nagyobb felelősséget vállaló csatlakoztatott eszközgyártókkal egyre több adatunkat osztjuk meg.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2020. februári számában olvasható.)