Tavaly vásárolta meg a FiberNet Zrt.-t az Invitel, a két cég egybeolvadása az ügyfelek kiszolgálásában is új feladatok elé állította a távközlési társaságot. A gördülékeny ügyintézés érdekében az Invitel gödöllői központjában ma még mindig két részleg működik, a kábeles csapat integrálására fokozatosan kerül sor.

Kiszervezett telefonos ügyfélszolgálatot működtetett korábban a kábelszakma egyik legjelentősebb képviselője Budapesten, a FiberNet előfizetőit tehát egy, a fővárosban működő csapat szolgálta ki, az ehhez kapcsolódó háttértevékenységet viszont házon belül végezték a cégnél. A tavalyi akvizíciót követően azonban megváltozott a helyzet: miután a klasszikus távközlési szolgáltatásokat nyújtó Invitel Gödöllőn üzemeltetett egy saját call centert, érthető módon racionálisabb megoldásnak tűnt, ha a FiberNet ügyfelei számára is innen biztosítják a telefonos ügyfélszolgálatot.

Azt a szakmában nem kell megmagyarázni, milyen különbségek vannak egy hagyományosan kábeles és egy „rezes”-, vagy optikai technológiát alkalmazó cég profiljában. Az Invitel az összevonás során arra törekedett, hogy az előfizetők a lehető legkevesebbet vegyenek észre a háttérben zajló folyamatokból. A társaság ezért úgy döntött, hogy a külső cégben, illetve a Fibernetnél évek óta kiváló munkát végző alkalmazottakat átveszi, így a jelenlegi „kábeles csapat” kétharmadát ők alkotják, és csak egyharmada az új munkatárs – mutatja be az integráció kezdeti lépéseit Béres Bálint lakossági ügyfélszolgálati igazgató.

A volt kábeltársaság előfizetőit jelenleg egy 50 fős részleg szolgálja ki, míg az Invitelét egy 150 fős szakembergárda. A létszám azonban ennél is nagyobb, hiszen számos háttértevékenység elvégzésére leginkább diákokat alkalmaz a cég. Jelentkezőkből nincs hiány, a helyi egyetem biztosítja az utánpótlást. A két részleg egyesítése lépésről lépésre történhet, a termékek, szolgáltatások konszolidációjával már most is egyre több az átfedés a két terület között. A call centeres műszaki segítségnyújtás és hibabejelentés biztosítása viszont nem Gödöllőn, hanem viszonylag távol, Veszprémben történik.

Míg a szolgáltatásokkal kapcsolatos információknál két telefonszám közül választhatnak az ügyfelek attól függően, hogy kábeles vagy hagyományos távközlési szolgáltatással rendelkeznek, addig a műszaki segítségnyújtásnál erre nem volt szükség, a veszprémi központ mindkét előfizetői kört el tudja látni....

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2012. novemberi számában olvasható.)