FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

Nagyjából egy év alatt alakul ki az elképzelések szerinti, a remények szerint hatékonyabban működő egységes magyar közszolgálati rendszer. Az első kézzel fogható - szemmel látható - eredményt azonban már az első hónapokban produkálja a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA): közös műholdra költözteti a Magyar Televízió és a Duna Televízió csatornáit.

Kihasználni a párhuzamos közmédiumokban rejlő szinergiákat, racionalizálni a szervezetek működését, mindezek nyomán jobb minőségű tartalmakat produkálni - így összegezte a közszolgálati médiarendszer átalakításának fő céljait Závodszky Zoltán, az MTVA szolgáltatási vezérigazgató-helyettese.

A teljes folyamat három fő fázisra bontható, az első a médiatörvény hatályba lépésének napján megtörtént. Január 1-jén az Alaphoz került a négy közszolgálati médium – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a MTI – majdnem minden vagyoneleme, ingatlanja, technikai felszerelése, valamint az intézményeknél dolgozók jelentős része, több mint háromezer szakember. Az összevonás nyomán megszűnnek a korábbi párhuzamosságok, ennek előnye számos területen megmutatkozik majd a műsorok gyártásától kezdve az eszközök kihasználásán át a hatékonyabb folyamatszervezésig. Létrejött egy hatalmaz gyártó- és kiszolgáló bázis, amely a rendelkezésére álló eszközök összehangolt felhasználásával hatékonyabban képes kielégíteni az egyes közmédiumok tartalmi igényeit, úgy, hogy azok közben változatlanul megőrizhessék egyedi arculatukat.

Az új elképzelések kimunkálása, összehangolása, elfogadása, a rendszerek átalakítása után várhatóan szeptembertől érzékelhetik a nézők a változás jeleit. Végül 2012. január 1-re datálja Závodszky Zoltán a harmadik fázist, amikortól immár az eredeti elképzelések szerint működik az új közszolgálati médiarendszer.

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. 3. számában olvasható

 

 

Tisztelt Látogató!

25 év telt el azóta, hogy megszületett a Média-Kábel-Műhold, a profiljában első és mindmáig egyetlen szakmai folyóirat. Negyedszázad elteltével a kiadó úgy döntött, befejezi munkáját. A lap a jövőben már nem jelenik meg, és az idén, 2021 végén ez a weboldal is megszűnik.

Eddigi tevékenységünk összefoglalásaként a kábeltelevíziózás hazai történetét feldolgozó jubileumi kiadványt jelentettünk meg. A 220 oldalas kötetben az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit és eredményeit foglaljuk össze a lapban megjelent cikkek alapján. Hűséges előfizetőinknek és a kiadványt előzetesen megrendelő partnereinknek már eljuttattuk a kötetet. (Ebből ízelítőül itt látható néhány oldal.) 

Köszönjük eddigi megtisztelő figyelmüket.

A szakma minden szereplőjének sok sikert kívánunk a következő 25 évre!

 MKM25 Borito