2009-ben került az amerikai HBO 100 százalékos tulajdonába az európai HBO Central Europe, amely egy új üzletpolitika kezdetét is jelentette. Az amerikai anyacég több mint 20 éve készít saját produkciókat – elég, ha csak a Maffiózók vagy a Szex és New York sorozatokat említjük –, majd két éve nálunk és számos más európai országban is hangsúlyosabb szerepet kapott a helyi gyártás. A magyarországi alkotásokról Schulteisz Katalin produkciós vezetővel beszélgettünk az első magyarországi folytatásos HBO-sorozat, a Társas játék forgatásán.

Az új üzletpolitika alapján Magyarország és a régió további három országa dokumentumfilmeket és sorozatokat készíthet, amelyhez megfelelő forrásokat biztosít a társaság. Évente 3-5 dokumentumfilm és egy sorozat készülhet országonként, a gyártás teljes egészében az adott országban zajlik, helyi színészekkel, rendezővel, stábbal, helyszínekkel. Az HBO 100 százalékban finanszírozza ezeket a forgatásokat. A produkciókra éves keretet kapunk.

A dokumentumfilmek nagy része olyan történetet dolgoz fel, amely a környező országokban is érdekes lehet a nézők számára. Vagy azért, mert valami különlegeset mutatnak be, vagy azért, mert bizonyos társadalmi problémák, jelenségek náluk is éppen aktuálisak, vagy egyszerűen csak azért, mert egy megható emberi történetről van szó. A filmjeinkhez egyébként minden esetben készül angol felirat, hogy bárhol bemutathassuk azokat – a régiónkon belül pedig mindenhol helyi nyelven feliratozva sugározzuk őket. Természetesen mi is műsorra tűzzük a környező országokban készülő alkotásokat, elsősorban Románia, Szlovákia, Csehország és Lengyelország készít hasonló mennyiségben saját gyártású dokumentumfilmet, tehát zömében innen érkezik hozzánk a térség dokutermése.

Az interjú a Média-Kábel-Műhold 2011. májusi számában olvasható