Bartosz2Magyarország harmadik legnagyobb televíziós portfóliójává kíván előlépni a Viacom, hangzott el év elején, a Paramount csatorna hazai startjánál. Hogyan lehet ezt elérni, egyáltalán, milyen stratégiával maradhat talpon bármilyen csatorna az erősödő médiapiaci versenyben? E kérdésekről fejti ki véleményét lapunk ovasóinak Bartosz Witak, a Viacom International Media Networks (VIMN) Kelet-Európáért és Izraelért felelő ügyvezető igazgatója.

A portfóliójukhoz tartozó csatornáknál érzékelhető a határozott és világos szegmentáció, másoldalról nézve viszont ez azt is jelenti, hogy rétegműsoraikkal csak egy-egy célcsoportot tudnak megszólítani? Hogyan lehet ezzel a kínálattal dobogóra kerülni?

Azzal egyet kell értenem, hogy a portfóliónkban valóban nem szerepel egy mindenki igényét kielégíteni szándékozó tematikus tévé, ám ha egyenként megnézzük csatornánk tematikáját és közönségét, máris láthatjuk, hogy az egész család megtalálhatja kedvenc műsorait a 2-től 49 éves korig, vagyis ahol a legkiélezettebb a verseny a tartalomszolgáltatók között.

A Viacom nemzetközi stratégiájának része, hogy olyan egymástól jól elkülöníthető, önmagukban is jól működő márkákból építsen erős portfóliót. Csatornakínálatunkat úgy állítottuk össze, hogy lefedjen minden korcsoportot, a kicsiknek szóló Nick Junioron és Nickelodeonon keresztül, a fiataloknak készített VIVÁ-n, MTV-n és Comedy Centralon át a szélesebb közönségnek szóló Paramount Channelig. Ezek a csatornák nagyon tiszta tartalmi koncepciók köré épülnek, és ezt folyamatosan, egyenletes szinten teljesítik.

Az elmúlt években rengeteget dolgoztunk azon, hogy a VIMN kelet-európai portfóliójának korábbi fiatalos jellegét kibővítsük, és inkább egy erősen diverzifikált, a különböző demográfiai csoportokra hasonló mértékben támaszkodó profilú csatornakínálatunk lehessen. Ez a munka mostanára beérett. Ugyan továbbra is fontos nekünk a 15-29-es célcsoport, de a teljes portfóliónk nézőinek nagy része már 30 éven felüli, ami mind a hirdetőknek, mind a szolgáltatóknak értéket teremt.

Az országos kereskedelmi adók az elmúlt években kínálatukkal, saját tartalmaikkal, újabban pedig bővülő csatorna-portfóliójukkal igen magasra tették a mércét, és mellettük működik néhány erős, tematikus csatornákat kínáló médiavállalkozás. Valóban lehet esélye ezek mellett a Viacomnak elérni a kitűzött célját?

Nem az a cél, hogy a kábeles csatornák a nagy tévékkel versenyezzenek. Stratégiai hibát követnénk el, ha ilyen elvárásaink lennének. Egészen másra szolgál egy gyors versenyautó, és másra egy teherkocsi vagy kamion.

Év elején én úgy fogalmaztam meg célunkat, hogy a két nagy kereskedelmi tévé után a harmadik legerősebb portfólióvá, illetve az RTL után a második legerősebb kábelportfólióvá váljunk Magyarországon a 18-49-es célcsoportban. A Nielsen nézettségmérési adataira tekintve azt láthatjuk, hogy ez már megvalósult. Míg 2012-ben a Viacom mért csatornái összesen 2,78 százalékos összesített közönségarányt értek el, addig idén április végén ez szám már meghaladta az 5 százalékot. Tehát ezzel pedig felkerültünk a dobogó harmadik fokára, teljesíttetük a kitűzést. Lehet, hogy maga az 5%-os szám nem tűnik nagynak, de ez csalóka, hiszen a tény az, hogy a száz feletti választékból csak 15 csatorna ér el 1 százaléknál nagyobb eredményt.

Galvács László

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. májusi számában olvasható.)