SZSZL2021 banner 1000x100 

A televízió szerepe az átfogó ismertség elérésében

A sztárok világában régóta megfigyelhető trend, hogy a legsikeresebb szereplők egyszerre több platformon vannak jelen. A jobb láthatóság érdekében a különböző online felületek tudatos menedzselése ma már elengedhetetlen, de úgy tűnik, újra egyre nagyobb hangsúly kerül a tömegmédiában és az offline környezetben történő megjelenésekre is.

A sztárság és az ismertség mai formái a XX. század eleje óta elválaszthatatlanok a mediatizált nyilvánosság működésétől. Abban viszont jelentős különbségeket látunk, hogy az egyes korszakokban milyen médiumokon keresztül és hogyan történt/történik az ismertség felépítése és kiterjesztése. A XX. század első évtizedeiben a legnagyobb sztárok még a filmvásznon születtek, majd egy rövid, átmeneti korszakban a rádió járult hozzá a népszerűség eléréséhez. A múlt század közepétől azonban már a televíziózásé volt a főszerep, amelyhez csak bő egy évtizede járulnak hozzá az internet által nyújtott speciális lehetőségek, elsősorban a közösségi média különböző felületei.

A jelenség ugyanakkor számos izgalmas kérdést is felvet. Vajon hogyan reagál a közönség a 360 fokos sztárság megjelenésére? Milyen felhasználói attitűdök jellemzik a rajongókat? Kiket és milyen felületeken követnek a fogyasztók?

Guld Ádám 

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2017. szeptemberi számában olvasható.)