SZSZL2021 banner 1000x100 

Tokio2021 webHosszú távú hatások a műsorszolgáltatók számára

Egy Covid-19 járvány nélküli világban a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok már augusztusban véget értek volna, ám a világjárvány hatására a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy évvel elhalasztotta a földkerekség legnagyobb sporteseményét.

Az Olimpia elhalasztása példátlan a jelenkori történelemben. Természetesen jelentős sportesemények késleltetett megrendezésére már volt példa. Ilyen a 2001-es Ryder Kupa golfverseny, amely a szeptember 11-ei New York-i terrortámadás miatt lett elhalasztva. Azonban az IBC 365 portál szerint az Olimpia „más állatfajta”. Mérete és terjedelme a számok nyelvén azt jelenti, hogy a világ több mint 200 nemzetének 12 000 sportolója vett volna részt az idei csúcseseményen, ami a műsorszolgáltatók számára több mint 6 000 órás maratoni tévéközvetítés csúsztatását jelenti. A mostani halasztás óriási hullámokat kavar, és hosszú távú következményeket eredményez az Olimpiát közvetítő műsorszolgáltatók számára is. Ross Biddiscombe, az IBC 365 elemzője szerint a mostani állapot teljesen új helyzetet teremt a sportjogokhoz, a tévéközvetítésekhez, a műsorgyártás folyamatához, valamint a sporteseményeken történő reklámozáshoz való hozzáállásban is.

A NOB és az olimpiai közvetítés oroszlánrészét vállaló műsorszolgáltatók augusztus első felében már a jogdíjak visszatérítéséről és jelentős logisztikai változásokról tárgyaltak. Augusztus első hetében megkezdődtek a pénzügyi kérdéseket érintő tárgyalások is. Az IBC 365 beszámolt róla, hogy az olimpia közvetítésekért a NOB-nak a legnagyobb televíziós közvetítési díjat fizető amerikai NBC az olimpiai szervezettel kötött szerződésben talált egy záradékot, ami alapján elkezdhette a jogokra vonatkozó tárgyalásokat. Az NBC példáját valószínűleg követik majd a közvetítésekben résztvevő további tévétársaságok is...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2020. szeptemberi számában olvasható.)