A régi, 1996-os médiatörvény elfogadása óta számos szervezet (médiaszolgáltatók, műsorterjesztők), illetve projekt (szakmai rendezvények, kiadványok) kapott valamilyen támogatást az ORTT-től. Az új szabályozás nyomán az új médiahatóság támogatási gyakorlatában igyekszik megszabadulni a törvény céljaival nehezen összeegyeztethető feladatoktól.

Az MTVA támogatási rendszerének alapja elsősorban az új médiatörvény, illetve egyéb kiegészítő szabályok, mint például az MTVA-nak a törvénnyel elfogadott költségvetése, az egyes pályázati felhívások előírásai és a pályázati eljárásokra vonatkozó eljárási szabályok, valamint a Médiatanács által elfogadott dokumentum, az Általános Pályázati Feltételek.

Az Alap feladatait a törvény egyértelműen megfogalmazza, ezek között kiemelten szerepel a közszolgálati célú műsorszámok gyártása és támogatása, az elsőként filmszínházban bemutatásra szánt filmalkotások és a kortárs zeneművek támogatása. Ezen támogatási célokat nyilvános pályázat útján kell biztosítani.

dr. Néder Sarolta, az MTVA támogatási vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az Alap feladata elsősorban a televíziós és rádiós műfajok pályázati támogatása. Ebben a témában idén tavasz óta folyamatos egyeztetések történtek a filmszakmával. Az MTVA a műsorszámok támogatását, az eddig megszokott pályázati rendszerhez hasonlóan kívánja folytatni, különös tekintettel a közszolgálati csatornák által bemutatást vállalt produkciókra.

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. szeptemberi számában olvasható.