Ötből négy ember rendszeresen néz sorozatokat, és csupán a tévézők 16 százaléka állítja, hogy soha semmi ilyenfélét nem követ.

Az AXN júniusban végzett reprezentatív online villámkutatásából kiderül, hogy a sorozatnézők között ugyanannyian vannak azok, akik csak alkalmanként követik kedvenceiket (31%), mint azok, akik egy-egy kiválasztott szériát igyekeznek rendszeresen nézni (30%). A válaszadók egynegyede az önálló részekből álló sorozatokat kedveli, ahol nem kell tartani attól, hogy elveszítik a történet fonalát egy-egy kihagyott epizóddal. A kutatás eredményei alapján a nők jobban kedvelik a sorozatokat, arányuk a férfiakkal szemben 57-43 százalék.

Tari Annamária pszichológus, a csatorna kampányának szakértője elmondta: „a sorozatfüggőségnek kétféle értelmezése lehet. Ha valódi komoly problémát okoz, akkor előfordulhat, hogy valaki szokatlanul erősen ragaszkodik az ilyen tartalmú filmkockákhoz, és kényszeresen néz minden epizódot. Ilyenkor fordul elő, hogy valaki képes bármilyen programot lemondani, mert ütközik a kedvenc sorozatának időpontjával. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a legtöbben egészségesen kezeljük a filmszériákat, amelyek akár még a javunkra is válhatnak. Arra is volt példa a munkám során, hogy pont egy családsorozat segített valakinek. A sorozatok az életünk részévé váltak, csak jól kell illeszteni a valódi élmények mellé. Az érzelmi azonosulás egy-egy szereplővel sok szempontból hasznos is lehet, bővítheti az önismeretet, elgondolkodtathat.”

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. szeptemberi számában olvasható.