FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

Újabb mérföldkövet állít 2012 nyarán a Magyar Televízió. Június 25-én m3D néven elindult és a londoni XXX. nyári olimpiai játékok zárásáig sugároz Magyarország első térhatású televíziós csatornája.

A háromdimenziós tévékészülékek hazai számát tekintve is nyilvánvaló, hogy egyelőre kísérletről van szó csupán, de mégis, milyen lenne a világ úttörők nélkül?

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, valamint az MTV kiválóan időzített: a nyári két rangos sportesemény köré illeszthette az egyébként már elérhető háromdimenziós tartalmakat, így az arra alkalmas készülékkel rendelkezők már 3D-ben is élvezhették a Labdarúgó Európa Bajnokság négygólos döntőjét, és láthatják a Londoni Olimpiai Játékok kiemelt sportágainak közvetítését, valamint az MTVA kifejezetten az 50 napos kísérleti adásra összeállított exkluzív filmcsomagját.

Vétel és technika

A Magyar Televízió 2008-ban már HD minőségben sugározta a pekingi olimpiát. Az idén pedig kísérleti csatornája június 25-én, délelőtt 10 órától augusztus 12-éig 3D-s műsorokat sugároz sportbarátoknak és mindazoknak, akik a 3D képélményére vágynak. Igényük kielégítését háromféle platform is szolgálja, de az esetleges jogi problémák megelőzése érdekében a műsort továbbító minden terjesztő díjat fizet a köztévének.

Az Antenna Hungária digitálisan (de nem a DVB-T multiplexeihez rendelt, hanem erre a célra időlegesen használt frekvencián) június 18-án tesztsugárzással indította a budapesti Széchenyi-hegyről az adást, amely tető-, illetve egyes helyeken szobaantennával is fogható Budapesten és környékén. A július-augusztusi időszakban ingyenesen elérhető 3D adással bővül ki a MinDig TV kínálata, így foci EB döntőjét július 1-jén kizárólag itt láthatták 3D-ben az érdeklődők.

A kábeltelevíziós és egyéb (műholdas, IPTV) platformok előfizetői július 2. után érhetik el a programot, és erre már mintegy kéttucatnyi szolgáltató kötött szerződést az MTVA-val.

Az m3D műsorjelét vagy a stúdióból vehetik át közvetlen összeköttetéssel, vagy pedig az Eutelsat 9A műholdról is sugárzott kódolt műholdas adást illeszthetik kínálatukba. (Az egyéni műholdvevők is ugyanezt a jelet foghatják, amely az MTVA m1 kártyájával nyitható.)

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2012. július-augusztusi számában olvasható.)

 

 

Tisztelt Látogató!

25 év telt el azóta, hogy megszületett a Média-Kábel-Műhold, a profiljában első és mindmáig egyetlen szakmai folyóirat. Negyedszázad elteltével a kiadó úgy döntött, befejezi munkáját. A lap a jövőben már nem jelenik meg, és az idén, 2021 végén ez a weboldal is megszűnik.

Eddigi tevékenységünk összefoglalásaként a kábeltelevíziózás hazai történetét feldolgozó jubileumi kiadványt jelentettünk meg. A 220 oldalas kötetben az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit és eredményeit foglaljuk össze a lapban megjelent cikkek alapján. Hűséges előfizetőinknek és a kiadványt előzetesen megrendelő partnereinknek már eljuttattuk a kötetet. (Ebből ízelítőül itt látható néhány oldal.) 

Köszönjük eddigi megtisztelő figyelmüket.

A szakma minden szereplőjének sok sikert kívánunk a következő 25 évre!

 MKM25 Borito