SZSZL2021 banner 1000x100 

A televíziózás jövőjét tekintve két, homlokegyenest ellentétes nézet áll szemben egymással – de akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy él békésen egymás mellett. Egyfelől lépten-nyomon azt halljuk, hogy a technológia fejlődésével a tévé egyre veszít népszerűségéből, és ki fog szorulni a nappaliból. Másfelől éppen a technológiai ipar rendre új fejlesztésekkel rukkol elő, amiket aztán hálásan fogad el a minőségi tévézésre fogékony néző. A jövő slágere az Ultra HD.

Bizonyos ellentmondás már ott is fellelhető, hogy a személyes tartalommegosztás korában az emberek mit sem törődnek a felvétel minőségével, és akár gyufáscímke méretben is képesek élvezni az esetleg félhomályos, ám őket közvetlenül érintő, saját maguk által kiválasztott képkockákat. Ugyanakkor eljárnak a multiplex mozikba is, sőt otthon a nappali falát az elérhető legnagyobb méretű és legjobb felbontást ígérő lapostévével borítják be.

A trendek és az értékesítési adatok szerint a nézők igénye egyre nő a magas minőségű, széles képátmérőjű televíziók iránt, amelyek a piaci verseny hatására egyre olcsóbbá válnak. Mindehhez a HDTV térhódítása is hozzájárult. Jelenleg már több mint 5600 HD csatorna érhető el világszerte, amelynek jelentős része, 28 százaléka (közel 1500 program) SES műholdon keresztül érkezik a nappalikba. A nemrégiben bemutatott Ultra HD technológiától hasonló robbanásszerű növekedést várnak az elkövetkezendő néhány évben a piacon...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. szeptemberi számában olvasható.)