BordasCikkA technológiai fejlődés lépéseit és új irányait, a hálózatba kapcsolt társadalom kihívásait, a tévézési szokások alakulását és az új igények kielégítésének lehetőségeit elemzi cikkünk szerzője.

Az információ tárolásának, feldolgozásának és átvitelének nagy körforgása egyre gyorsuló ütemű. Ma egy végberendezés 100 MB – 1TB adatot tárol, egy adatközpont nagyságrendileg 100 PB-ot (Petabyte); egy otthoni játékkonzol, mint a PS4 1,84 Teraflop/s sebességgel számol, egy szuperszámítógép 50 Petaflop/s-mal (ami 50-szeres gyorsulás az utóbbi 5 évben); a hozzáférési hálózatokban 10 Mb/s nagyságrendű átviteli sebesség az általános, a gerinchálózatban 100 Gb/s. A TV jövőjét kutatva feltételezhetjük tehát, hogy a videó szempontjából rövid időn belül végtelen számítási és tárolási kapacitás, valamint hozzáférés áll majd rendelkezésre.

Média a hálózatba kapcsolt társadalomban

A hálózatba kapcsolt társadalom koncepciója szerint minden olyan eszköz, ami hasznosíthat valamilyen módon egy hálózati kapcsolatot, a jövőben rendelkezni fog ilyen kapcsolattal. Az évtized végére 50 milliárd ilyen hálózatba kapcsolt eszközre számítunk, az okostelefontól az autón keresztül a porszívóig. Ezen eszközök 30 százaléka lesz képes videó megjelenítésére, emiatt az őket kiszolgáló háttérrendszereknek menedzselt és nem menedzselt hálózatokon is képeseknek kell lenniük a megfelelő médiatartalommal ellátni őket.

Egy hálózatba kapcsolt társadalom felhő alapú médiaszolgáltatásainak a kontextusnak – tehát egyénnek, időpontnak, pillanatnyi állapotnak és megjelenítő eszköznek – megfelelően és integráltan kell rendelkezésre állniuk. A TV integrált része ennek a média csomagnak és külön, önmagában egyre nehezebben értelmezhető...

Megjelent a TV és videó „prosuming”, ami az egyéni igényre szabott videófogyasztás térhódítását jelzi. A felhasználók nem keresik maguknak az ideális csatornát vagy lejátszási listát, hanem összeállítják maguknak különböző forrásokból.

A jövő fogyasztója egyszerű, könnyen használható és egységes felületen szeretné megkapni az összes tartalmat, minden erre alkalmas eszközön, a mindenütt elérhető felhőből. Videótartalmak esetén természetesen minden kijelző-méreten követhetjük majd az előzőleg akár másik eszközön megkezdett műsorokat...

Bordás Csaba

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2014. februári számában olvasható.)