A hálózatsemlegességtől a tartalomintegritásig tizenkét kérdéskörben tartott nyilvános konzultációt az NMHH, az ún. over-the-top (OTT) tartalomszolgáltatások médiaszolgáltatásokra, illetve médiapiacra gyakorolt hatásáról. A beérkezett markáns vélemények hasznos forrást jelentenek ahhoz, hogy a hatóság proaktívan kidolgozza, milyen nemzeti álláspontot képviseljen a téma uniós szabályozásának kialakítása során.

Az interneten megjelenő és elérhető, korábban csak a televízió képernyőjén nézhető médiatartalmak átírják az eddigi hagyományos médiafogyasztási szokásokat, a változó piaci környezet pedig kiegyensúlyozott szabályozást igényel. Emiatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly novemberben hirdetett nyilvános konzultációt, hogy azonosítsa azokat a területeket, ahol a jogalkotónak, illetve a jogalkalmazó hatóságnak is feladata lehet a jövőben.

Tizenöt iparági hozzászólás érkezett a Magyarországon működő legnagyobb hírközlési és médiaszolgáltatóktól, készülékgyártóktól, érdekvédelmi szervezetektől és szakértőktől (a névsort lásd a keretben), s ezek a konstruktív észrevételek szolgálnak alapul a hatóságnak ahhoz, hogy komplexebb képet alakítson ki erről a dinamikusan fejlődő területről. Az NMHH számára ez különösen fontos lesz az uniós egyeztetések során, különösen az Európai Unió Bizottsága Digitális Egységes Piac javaslatának megvitatása, illetve az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv soron következő felülvizsgálata alkalmával.

A beérkezett válaszok alapján kirajzolódtak az eltérő érdekszférák közötti véleménykülönbségek. A visszajelzésekről általánosságban elmondható, hogy az OTT-tartalomszolgáltatások piaca egy olyan kialakulóban lévő terület, melynek azonnali, nemzeti szintű szabályozása jelenleg még nem indokolt, azonban ez a jövőben változhat, így a piaci szereplőkkel való folyamatos párbeszéd, az uniós szabályozás kialakításában való konstruktív részvétel fontos feladata lesz a Hatóságnak...

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2015. július-augusztusi számában olvasható.)