Az Európai Unió döntései és különböző nemzetközi elemzőcégek jelentései alapján az NMHH a járvány kitörése óta rendszeresen készít összefoglalókat a piac és a nemzetközi szabályozás alakulásáról. Ezek nyomán az elmúlt egy hónapban a telekommunikációs cégek jövőjéről szóló előrejelzések, az 5G-s késlekedések, valamint a mobilapplikációk és mobilitási adatok felhasználásával kapcsolatos európai bizottsági-ajánlások álltak a középpontban.

Hatályba lépett az európai elektronikus hírközlési kódex

Az Uniós távközlési reform célja az, hogy az operátorok a szélessávú szolgáltatásaikkal jobb kapcsolatképességi szinteket biztosítsanak. A jogalkotó nagy figyelmet fordított a felgyorsult technológiai változásokkal szerzett piaci tapasztalatokra. Éveken át vitáztak a szabályozási érvek fölött, és most végül kihirdették a modernizált uniós távközlés-szabályozást, az EU Elektronikus Hírközlési Kódex Irányelvet.

A szabályozás változó határai

Az amerikai hálózatsemlegesség az internet-hozzáférés jelképe lett, a rendelet minapi eltörlése pedig nemcsak szimbolikus jelentőségű szabályozói lépés. A fejlemények az adatgazdaság fejlődésének versenykörnyezetéről is szólnak.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR) foglaltakat idén május 25-től kell alkalmazni, mindenkinek, aki személyes adatokat kezel. Márpedig a hírközlési szolgáltatók – köztük a kábeltársaságok – előfizetői táboruktól függően, jelentős mennyiségű ilyen adatot halmoznak fel. Mi tehát a teendő? Leegyszerűsítve: megfelelő adatbiztonsági gyakorlatok és adatvédelmi eljárások kialakítása. Cikksorozatunk első részében a rendelet főbb újdonságait összegezzük, a Deloitte tanácsadó cég segítségével.

Régen volt már annyi reform-értékű szabályozási változás, mint amennyit a következő évben az Európai Parlament elfogad majd. A hazai távközlési szolgáltatók helyzetében a várható fejlemények egy része egyértelműen erősíti majd a befektetői és a fogyasztói bizalmat, elősegítve a gazdasági növekedést.

Hálózatsemlegesség és ami vele jár

Idén április 30-tól kötelező alkalmazni az internet-hozzáférési szolgáltatóknak – így a kábeltársaságoknak – az egységes távközlési piacról szóló uniós rendelet előírásait, aminek része a hálózatsemlegesség is. A hazai piac másik újdonsága lehet az internet áfájának csökkentése. Mindezek nyomán és a piac gyors átalakulása következtében felmerül a kérdés, hogy érdemes-e újragondolniuk stratégiájukat a szolgáltatóknak.