Alap csomag 1000x100 2021 MKM

SZSZL2021 banner 1000x100 

Még a távközlés fogalma is megváltozott

Az internetre ráépülő legnépszerűbb alkalmazások hírközlésként történő szabályozása az elektronikus hírközlést megreformáló Kódexben és a módosított elektronikus hírközlési törvényben nem internet-szabályozás. A reformértékű változtatások gyakorlati kihatásai közül most az e-mail szolgáltatás modernizált környezetét, illetve az online szolgáltatásoknak a hálózatfejlesztésekre gyakorolt hatásait elemezzük.

Az Európai Unió döntései és különböző nemzetközi elemzőcégek jelentései alapján az NMHH a járvány kitörése óta rendszeresen készít összefoglalókat a piac és a nemzetközi szabályozás alakulásáról. Ezek nyomán az elmúlt egy hónapban a telekommunikációs cégek jövőjéről szóló előrejelzések, az 5G-s késlekedések, valamint a mobilapplikációk és mobilitási adatok felhasználásával kapcsolatos európai bizottsági-ajánlások álltak a középpontban.

Hatályba lépett az európai elektronikus hírközlési kódex

Az Uniós távközlési reform célja az, hogy az operátorok a szélessávú szolgáltatásaikkal jobb kapcsolatképességi szinteket biztosítsanak. A jogalkotó nagy figyelmet fordított a felgyorsult technológiai változásokkal szerzett piaci tapasztalatokra. Éveken át vitáztak a szabályozási érvek fölött, és most végül kihirdették a modernizált uniós távközlés-szabályozást, az EU Elektronikus Hírközlési Kódex Irányelvet.

A szabályozás változó határai

Az amerikai hálózatsemlegesség az internet-hozzáférés jelképe lett, a rendelet minapi eltörlése pedig nemcsak szimbolikus jelentőségű szabályozói lépés. A fejlemények az adatgazdaság fejlődésének versenykörnyezetéről is szólnak.

Az EU Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR) foglaltakat idén május 25-től kell alkalmazni, mindenkinek, aki személyes adatokat kezel. Márpedig a hírközlési szolgáltatók – köztük a kábeltársaságok – előfizetői táboruktól függően, jelentős mennyiségű ilyen adatot halmoznak fel. Mi tehát a teendő? Leegyszerűsítve: megfelelő adatbiztonsági gyakorlatok és adatvédelmi eljárások kialakítása. Cikksorozatunk első részében a rendelet főbb újdonságait összegezzük, a Deloitte tanácsadó cég segítségével.

Régen volt már annyi reform-értékű szabályozási változás, mint amennyit a következő évben az Európai Parlament elfogad majd. A hazai távközlési szolgáltatók helyzetében a várható fejlemények egy része egyértelműen erősíti majd a befektetői és a fogyasztói bizalmat, elősegítve a gazdasági növekedést.