Új adó sújtja a szakmát

A májusban elfogadott, és júliustól hatályos távközlési adótörvény az új, 2 forintos adó megfizetését határozatlan időre, a társadalmi közös kiadások fedezete érdekében írja elő bizonyos, telefonszámot használó távközlési szolgáltatásokra, amelyet a szolgáltatóknak a központi költségvetésbe kell befizetniük.

A törvény most előre látható piaci hatásai közül kiemelkedik az, hogy a telefonhívás és az sms-küldés után befizetendő adó mint erőforrás, először a piacokról fog hiányozni, később pedig várhatóan a kincstárból is. Az előfizetők pedig akkor is hamarosan megéreznék az új adó formájában megjelenő elvonásnak a következményeit, ha a szolgáltatások díja eleinte változatlan maradna.

A parlament által elfogadott új jogszabály a központi költségvetési érdekkel érvel, hasonlóan a 2010-es ágazati különadó törvénynek a távközlési szolgáltatásokra vonatkozó szabályaihoz. Emiatt ugyanúgy az uniós távközlési liberalizáció jogszabályaiba ütközik, mint a távközlési különadó. Ezzel a törvényhozási lépéssel a hazai távközlési adózás ugyanarra az útra fordul, mint amin a különadó már eljutott az Európai Bíróságra.

Bárányné dr. Sülle Gabriella
távközlési szakértő

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2012. júniusi számában olvasható.)