SZSZL2021 banner 1000x100 

Régen volt már annyi reform-értékű szabályozási változás, mint amennyit a következő évben az Európai Parlament elfogad majd. A hazai távközlési szolgáltatók helyzetében a várható fejlemények egy része egyértelműen erősíti majd a befektetői és a fogyasztói bizalmat, elősegítve a gazdasági növekedést.

A digitalizálással együtt járó változások stratégiai értelemben sokáig inkább technológiai és gazdasági fenyegetést jelentettek a távközlésben, ám néhány év alatt beértek a hazai eredmények. Évek óta az internet-hozzáférési szolgáltatások kereslete és az árbevétel stabilan emelkedik, és ez a növekedés motorja. Nem meglepő, hogy jelentkezik ez azoknál a kábeltévés operátoroknál is, amelyek internet-szolgáltatást is nyújtanak. A keresletnövekedés fő forrása a számítógép-használati kultúra terjedése, és ezáltal a személyi kommunikációs fogyasztói élmény, a használati tapasztalat. Fontos tényező az is, hogy sokat bővült a zene- és videolejátszások tartalmi változatossága. Itthon is a digitalizálás hozadékai közé tartozik, hogy gyorsan változnak a fogyasztói szokások, és manapság hamarabb avulnak el a korábbi piaci értékek és divatok.

Így járt például a szélessávú szolgáltatások hirdetett sebességének versengése is, ami elkopott. A letöltött weblapok zsúfolásig vannak tömve reklámokkal, gyakran sokat kell várni a keresett adatok betöltésére. Az utcában egymás után felfűzött előfizetőkre a teljes kapacitásnak csak egy kisebb része jut, és ezt tudomásul kell venniük. A nem városi előfizetők kevesebben vannak, mint a városiak – ez így is maradt.

Kérdés, hogy a digitalizálás további fejlődése mit hoz magával. Sokféle erő formálja ezt, mint például az elektronikus és hálózati technológia, a befektetési kilátások, a gazdasági verseny és a szabályozási környezet tényezőnek változásai.

Bárányné dr. Sülle Gabriella
távközlési szakértő

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2017. decemberi számában olvasható.)